Хърватия не е само Дубровник

Цивилизация

В Хърватия може да видите много неща: зашеметяваща природа, невероятна архитектура и дълго Адриатическо крайбрежие.

Галерия | Хърватия не е само Дубровник

Вижте 6 снимки

Хвар

В разгара на лятото нощните клубове на острова са претъпкани с хора, а яхтите им пълнят пристанището. Ако дойдете извън сезона обаче ще видите острова в неговия загадъчен, средновековен вид, ще можете да обиколите тихите му площади и пясъчни заливи на мира.

Не пропускайте Францисканският манастир с уникалните стенописи от XVI век и се насладете на слънчевите хълмове покрити с лавандула.

Плитвице

Накъдето и да се обърнете в националния парк „Плитвички езера“ ментовозелени и електрическосини води се спускат, завихрят, бълбукат и пенят. Дървени мостчета криволичат около и над водопади, потоци, пещери и езера, образували се постепенно от отлагането на калциев карбонат от кредния период.

Този уникален природен рай предлага много възможности за каранае на кану, каяк, рафтинг, колоездене и преходи. Животинският свят също е изключително разнообразен: в буковите гори се срещат елени, мечки, вълци, глигани и множество видове птици. Докато чакате ферибот, за да преминете езерото, спрете се до някоя от сергиите, предлагащи вкусни местни щрудели.

Сплит

Когато римският император Диоклециан решил да се оттегли от поста си в началото на IV век той си построил голям дворец на Далматинското крайбрежие – комплекс, който всъщност бил и личен дом и военен гарнизон. ЮНЕСКО описва мястото като „една от най-известните и интегрални сгради на хърватското адриатическо крайбрежие.“

През средните векове в крепостните стени на двореца започва да расте град. Днес посетителите и местните могат да се разхождат рамо до рамо в сърцето на живия двореца, пълно с магазини и кафенета.

Палми правят сянка по крайбрежната улица, откъдето може да вземете ферибот до много от хърватските острови.

Загреб

Столицата на Хърватска прилича на голям студентски град, вероятно защото тук, в Загребския университет, основан от император Франц Йосиф през 1669 г., учат 65 000 студенти. В много части на града е забранено за автомобили, има изобилие от кафенета и много паркове. Театри, пазари, скулптори (потърсете тази на Никола Тесла), футбол, музика по улиците – има всичко.

Задар

Влезте в Стария град на Задар по здрач през внушителните порти от XVI век – величествен вход към града построен от венецианците и украсен със символа им – крилат лъв, символ на Свети Марк. Минете през лабиринта от тесни каменни улички изпъстрени с магазини, ресторанти и хора – и за щастие без коли.

Улиците водят до голям площад, останки от римски форум, където деца карат скейтборди около кръглата църква от IX век, „Св. Донат“.

Докато се разхождате по крайбрежната улица вероятно ще чуете странни звуци, напомнящи песента на кит. През 2005 г. хърватският архитект Никола Башич прави каменни стъпала, които водят до морето и слага 35 тръби от орган под тях. Природните сили на вятъра и вълните прокарват въздух през тръбите и създават загадъчни акорди. Послушайте музиката на Морския орган по залез слънце.