Хеликоптер полетя над друга планета - за първи път в историята!

Наука • •

Малък хеликоптер отвори нова глава в космическите изследвания на 19 април сутринта, когато се отдели от повърхността на Марс – това е първият за човечеството задвижван полет над друга планета.

Perseverance оставя хеликоптера Ingenuity на марсианската повърхност.

Perseverance оставя хеликоптера Ingenuity на марсианската повърхност.

© Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

48-сантиметровият хеликоптер Ingenuity раздуха червен прах, когато се издигна на около 3 метра над земята, задържа се на място, леко зави и бавно кацна обратно. Полетът трая едва около 40 секунди, но представлява едно от най-дръзките инженерни постижения в историята.

„Много хора смятаха, че на Марс не е възможно да се лети“, казва Мими Онг, проектен мениджър на Ingenuity в Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА. „Въздухът е толкова малко.“

Мътната атмосфера на повърхността на Марс се равнява на надморска височина от над 30 км – доста по-високо от нивото на което могат да летят повечето хеликоптери. Най-високо хеликоптер е летял през 1972 г., когато френският авиатор Жан Буле стига до около 12 км във въздушна база в северозападна Марсилия.

В бъдеще подобни машини ще може да съпровождат нови мисии, да събират проби от труднодостъпни места и да прекосяват десетки километри, за да заснемат нова перспектива на марсианския пейзаж.

Едва 1,8 кг на Земята, което е около 680 грама на Марс, Ingenuity оперира сам от 3 април, когато Perseverance го оставя върху чист от скали, равен участък. Малък слънчев панел, настроен за сравнително ниските нива на слънчева светлина, зарежда батериите на хеликоптера през деня, а през нощта, когато температурите падат до -90 градуса по Целзий, специални нагреватели стоплят превозното средство.

Сега, след като Ingenuity вече е осъществил първия си полет, екипът може да планира втори. Много вероятно е той да извърши същата маневра, но на малко по-високо и за малко по-дълго. Сега човечеството е една стъпка по-близо да направи полетите редовна част от планетарните изследвания. Бъдещи хеликоптери може да съпровождат роувърите и хората и да изследват труднодостъпни територии като дълбоките каньони като Валес Маринерис, който се простира в протежение на над 4000 километра, или стръмните склонове на марсианския Олимп Монс, който е най-голямата планина, позната в Слънчевата система, и е два пъти и половина по-висок от Еверест.

Каква съдба очаква Марс?

Вижте повече

Каква съдба очаква Марс?

март | от редактораКрасимир Друмев