Хели ски - новото зимно предизвикателство

Природа

Мечтали ли сте на стоите на върха на покрити със съвършена пудра склонове или голям планински улей и да знаете, че снегът е единствено и само за вас? За някои скиори това е само мечта, при хели-ските – реалност.

Галерия | Хели ски - новото зимно предизвикателство

Вижте 9 снимки

За да опитате този зимен спорт не е задължително да сте професионалисти – за средно напредналите също има много варианти. Хели-ските не са толкова опасни колкото изглежда на пръв поглед, а и винаги има инструктаж за безопасност. Все пак трябва да сте в добра форма, защото денивелациите са големи.

В планината има и много опасности свързани основно с цикъла на времето и количеството на падналия сняг. Хеликоптерите не могат да летят, когато времето е лошо и водачите не се спускат по неподходящи склонове.

Началото си хели-ските водят от Британска Колумбия. Там Ханс Гмосър поставя началото на спорта и компанията, която той основава  Canadian Mountain Holidays вероятно е най-доброто място за начинаещите.

Когато в северното полукълбо е лято за хели-ски може да отидете в Нова Зеландия, където спортът е и по-достъпен.

В Исландия може да се спускате от февруари до юни, като се възползвате и от горещите вулканични извори и се наслаждавате на северното сияние.

Сред най-вълнуващите места за хели-ски са планините край Хейнс и Валдес, Аляска. Природата е смайваща, но склоновете не са за начинаещи.