Възстановиха лице на жена отпреди 9000 години

Цивилизация Наука

Прецизната възстановка, базирана на череп, намерен в пещерата Теопетра в Централна Гърция, показва как човешките черти са се променяли през хилядолетията.
„През хилядолетията чертите на лицето ни са се „смекчили“ и днес не са толкова груби“, казва Оскар Нилсон, работил по реконструкцията на Авги. 
Снимк...
„През хилядолетията чертите на лицето ни са се „смекчили“ и днес не са толкова груби“, казва Оскар Нилсон, работил по реконструкцията на Авги. Снимка: Оскар Нилсън

Галерия | Възстановиха лице на жена отпреди 9000 години

Вижте 3 снимки

Името й е Авги ( „зора“; археолозите я нарекли така, тъй като живяла през период, считан за зората на цивилизацията) и за последно лицето й е било видяно преди 9000 години. По това време  районът е преминавал от общество на ловци-събирачи към земеделско общество. Малко е известно за това как е живяла и умряла Авги, но археолозите успяват да възстановят изпъкналите скули, грубите черти и трапчинка на брадичката й.

Атинският Университет представи реконструкцията на лицето на Авги в музея на Акрополиса на 19 януари.

Галерия | Пресъздадоха лицето на човек, живял преди 9500 години

Вижте 3 снимки

Възстановяването на лицето е била трудна задача, като в процеса са участвали ендокринолог, ортопед, невролог, патолог и рентгенолог. Ръководител на екипа е бил ортодонтът Манолис Папагригоракис, който отбеляза, че макар вероятно костите да са на 15 годишно момиче, зъбите сочат, че е по-скоро на около 18.

По възстанвоката работи и Оскар Нилсон – шведски археолог и скулптор, участвал в много реконструкции.

Не за първи път Папагригоракис, Нилсон и Атинският Университет съживяват древно лице. През 2010 г. те възстановили лицето на 11 годишна атинянка – Миртис, която живяла около 430 г. пр. н.е.

Галерия | Неандерталците

Вижте 13 снимки

 „Черепът и чертите на Авги не са особено женствени, но тези на Миртис, не се различават особено от чертите на лицето, които срещаме днес“, казва Нилсон. „Реконструирал съм много мъжки и женски лица от каменната ера, и виждам как някои черти са изчезнали или са се смекчили с времето. Като цяло днес и мъжете и жените не са с толков груб облик.“

Неясни са обстоятелствата при които е загинала Авги, но учените знаят, че е починала от тиф по време на епидемията, опустошила Атина през V век.

Археолозите все по-често използват новите технологии в 3D моделирането за възстановяването на древни лица. През декември учени възстановиха лицето на древна Перуанска царица а миналия януари светът успя да види лицето зад черепа от Йерихон, който е на 9500 години.