Възможно ли е неприязън към броколи да е знак за резистентност към COVID-19?

Наука

Учени изследват дали т.нар.супердегустатори – хората, които имат предразположение да откриват горчивината в храната по-лесно – са пощадени от тежките инфекции.

© Снимка: Brian Finke, Nat Geo Image Collection

от BILL SULLIVAN National Geographic

Звучи малко трудно за приемане, но ново проучване посочва връзка между човешката реакция на горчиви вкусове и тежестта на COVID-19 инфекция.

Това е вълнуващо откритие, тъй като през изминалите 16 месеца стана ясно, че хората не реагират предсказуемо на SARS-CoV-2. Невъзможно е да се определи дали някой ще мине с леки симптоми или ще развие животозастрашаващо респираторно заболяване. Представете си, ако един обикновен вкусов тест може да прогнозира дали даден човек е в риск от тежък COVID-19!

Хенри Баръм, ринолог в Baton Rouge General Medical Center в Луизиана, публикува проучване в медицинския журнал JAMA Network Open, което анализира близо 200 пациента и установява, че „супердегустаторите“ – хора, които са прекалено чувствителни на някои горчиви компоненти – е по-малко вероятно да са с положителен тест за вируса. Ако тази асоциация се окаже вярна, според нея хора, които не смятат броколите за твърде горчиви са в по-висок риск за тежко протичане на COVID-19.

„Това е много интересно проучване, според което рецепторите на езика ни, които ни позволяват да усещаме горчивия вкус, са също така свързани и с уязвимостта ни към респираторни инфекции като COVID-19,” казва Дейвид Ароноф, директор на отделението по инфекциозни болести в Vanderbilt University Medical Center, Нашвил, Тенеси. Изненадващото според него е, че вкусовите рецептори също могат да имат връзка с имунитета ни.

„Супердегустаторите“ са по-чувствителни към горчивия вкус, тъй като имат четири пъти повече вкусови луковици на езика си. Това не е първият път в който се разглежда реакцията им на болести. При тях вероятността да има полипи на дебелото черво или ракови заболявания се свързва с по-малкия прием на тези горчиви зеленчуци.

Да можем да определим бързо кой е най-застрашен от SARS-CoV-2 би било ценно. Откритията на Баръм предполагат, че тестването на вкуса може да се окаже безопасен, бърз и евтин начин да се категоризират хората в рискови групи както за Covid-19, така и за други инфекции.

„Към този момент е все още рано да използваме резултатите в клиниката“, предпазлив е Ароноф. „Но резултатите може да се отразят на разбирането ни какво прави хората по-уязвими на инфекции като COVID-19.” Ароноф акцентира, че супердегустаторите не трябва да се осланят много на тези заключения: „Хората, които мразят броколи не трябва да избягват ваксината", казва той.

Учени се опасяват, че мерките срещу коронавируса ще разклатят имунната ни система

Вижте повече

Учени се опасяват, че мерките срещу коронавируса ще разклатят имунната ни система

Имунната ни система се натоваарва по-малко от обичайното при локдаун и изключителни мерки за хигиена. Поради това учените се страхуват, че телата ни ще станат по-податливи...