Във Вашингтон откриват музей на Библията

Цивилизация

С тържествена церемония на 17 ноември в столицата на САЩ беше открит музей на Библията.

Очаква се на откриването да присъстват вашингтонският архиепископ и католически кардинал Доналд Уърл, посланикът на Израел в САЩ Рон Дермер, американски министри и други почетни гости.

Музеят е частен и за създаването му са вложени 500 млн. долара. Американските медии съобщават, че вицепрезидентът Майкъл Пенс, който поради ангажименти няма да може да среже лентата, е близък приятел на членове на управителния съвет на музея, чийто основател е американският милиардер Стив Грийн, собственик на веригата от магазини Hobby Lobby („Хоби лоби”).

Галерия | Най-добрите музеи в света

Вижте 13 снимки

Музеят е разположен в 6-етажна сграда и има обща площ от 40 000 кв. м. Вратата на музея, по-точно рамката на входа към него, представлява отлята от бронз и разделена на две страница от Библията на Гутенберг, на която е първа глава от книгата Битие, с което започва старият завет. Всяка от двете половини на „страницата” тежи 12 тона и е висока 12 м.

Подготовката на експозицията на музея започва през 2014 г. Основа е личната колекция на Грийн от 44 000 експоната, която той събирал в продължение на 6 години. Музеят е разположен в бивш склад в строена през 1922 г. масивна сграда, купен с разрешение на властите във Вашингтон за 50 млн. долара. Сградата е близо до тази на американския Конгрес и е в самия център на Вашингтон.

Галерия | 10 от най-странните музеи в света

Вижте 11 снимки

Сред най-ценните експонати са фрагменти от прочутите Кумрански ръкописи/Ръкописи от Мъртво море, писмо на Мартин Лутер, в което той излага възгледите си преди среща с папския посланик, английски ръкописен молитвеник от XIV в., намерен в Египет, юдейски молитвеник от IX в., Библия, която е била на Луната по време на полета на кораба „Аполо 14” през 1971 г., библия, принадлежала на Елвис Пресли.

В събирането им на Грийн е помагал историкът Скот Керъл, наричан в професионалните среди „Индиана Джоунс на библейската археология”. В музея ще има три основни раздела, които разказват за историята на Книгата на книгите, за библейските сюжети и за влиянието, което библията е оказала върху развитието на човечеството. В експозицията ще може да се видят Библии на повече от 2000 езика. /ТАСС

www.museumofthebible.org