Вулканът Суфриер помете Сейнт Винсент

Природа

Организацията на обединените нации освободи 1 млн. долара от спешния си фонд за предоставяне на помощ на карибската държава Сейнт Винсент и Гренадини след поредица от опустошителни вулканични изригвания, каза говорителят на организацията.

Вулканът Суфриер преди да изригне

Вулканът Суфриер преди да изригне

© Снимка: iStock
Вулканите отблизо - галерия

Вижте повече

Вулканите отблизо - галерия

На Земята има около 1500 активни вулкана с около 60 изригвания средно на година, като подводните са много повече. Разгледайте подборката на едни от най-интересните вулкани...

Средствата ще осигурят „спешна хуманитарна помощ на засегнатите хора, особено на онези, които са били евакуирани“, се казва в изявлението на Стефан Дюжарик. Агенциите на ООН ще раздадат питейна вода и хигиенни комплекти, както и пари за най-уязвимите за закупуване на храна, каза той.

Около 20 000 души бяха евакуирани от околностите на вулкана Суфриер в Сейнт Винсент, който започна да изригва миналия петък за първи път от 1979 г. насам. Около 4500 души са настанени в приюти и въздушното пространство на страната е затворено.

„Повечето домове в Сейнт Винсент са без вода и повечето от 110 000 души в страната са засегнати от вулканичната пепел“, каза Дюжарик./БГНЕС, АФП