Втората гора на „МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД“ вече расте в Природен парк "Витоша"

Околна среда България

На 10 септември 2016 г. Природен парк „Витоша“ стана дом на втората гора, засадена в рамките на инициативата „Моят зелен град“. Стотици доброволци се включиха в деветото поредно издание на еко-кампанията, която протича под мотото „Бъди зелен не само за ден“.

Кампанията се организира от Системата на Кока-Кола в България, Екопак България и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), с подкрепата на Югозападно държавно предприятие, ТП “Държавно горско стопанство София” и Дирекцията на Природен парк „Витоша“.

С общи усилия участниците в „Моят зелен град“ засадиха 350 фиданки и облагородиха съществуващите кътове за отдих и почивка и построиха нови в една от най-красивите местности на Витоша – Офелиите, давайки своя принос към обогатяването на горския фонд и опазването на природата. Така, след като през 2015 г. първата гора, създадена в рамките на инициативата стана факт в Банкя, през 2016 г. еко-кампанията продължи с фокуса върху залесяването и облагородяването.

След като помогнаха на своите родители, стотици малчугани ентусиазирано взеха участие в специално организирани образователни игри и работилници, посветени на биоразнообразието и опазването на горите. Партньорите на инициативата Екопак България изградиха своя ЕкоЛабиринт, в който участниците научиха интересни факти за разделното събиране на отпадъци и опазването на околната среда, а за най-любознателните беше представена и специална фотоизложба с интересни факти и информация за защитените видове животни и растения в България.

И докато родителите почистваха и изравняваха част от разрушените от валежи туристически алеи, малките еко-любители взеха участие в интерактивна фото-работилница, посветена на красивите планински гледки и разнообразната растителност в Природен парк „Витоша“.

През 2016 г. деветото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ обедниява общо 16 населени места в България под мотото „Бъди зелен не само за ден“. По време на кампанията доброволци от цялата страна се включват в организирани активности по залесяване, почистване, обновяване и облагородяване на местно ниво в Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, за да направят своя град по-красив и зелен.  

Инициативата „Моят зелен град” стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и Екопак България. Тя има за цел да популяризира грижата за околната среда като неизменна част от ежедневието на всеки отделен човек и на обществото като цяло. През годините в „Моят зелен град“ се включват редица неправителствени организации, партньори и хиляди доброволци. В резултат на техните дейности до момента са почистени близо 2 км от Перловската река в София, спестени са над 16 000 кг. въглероден диоксид, събрани са разделно над 2 500 чувала отпадъци, посадени са над 350 дървета и са построени и обновени над 300 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в 23 града на България.

През 2015 г. става факт и първата гора в рамките на инициативата, а на 10 септември 2016 г. Природен парк „Витоша“ стана дом на 350 дръвчета, засадени на 3 декара обезлесена вследствие на щетите, нанесени от корояд, площ.

През 2016 година сред медийните партньори на инициативата са Българска национална телевизия, сп. National Geographic, сп. Журнал за жената, www.rozali.com, Радио Фемили и други.