Все пак наблизо такава няма

От редактора

Красимир Друмев Главен редактор National Geographic България

Повечето правителства прекратиха ограниченията заради коронавируса и тежка въздишка на облекчение се откърти от гърдите ни, сякаш беше свършила световна война. И както му е редно след война, започна празнуването. Милиони автомобили задръстиха пътищата и изгорелите газове бързо възстановиха предишните нива на замърсен въздух. Плажовете в топлите страни се пренаселиха от разголени тела, доста близко едно до друго и удобно за пренасяне на зараза. Пак там скришом бяха заровени в пясъка безброй фасове, а мнозина влязоха с пластмасови чаши бира в морето, за да се плацикат до кръста сред вълните, и ги зарязаха да плават някъде навътре. Животът се върна към обичайното си битие.

Само че... Само че, потънали в статистиките за жертвите от вируса, май забравихме да поглеждаме едни други статистики, а те са  много по-тревожни. Защото, ако създадем ваксина, горе-долу ще се справим с Ковид-19, но няма изгледи, че със същото настървение се стремим да се справим с далеч по-голямата опасност. Наричаме я замърсяване на природата и май свикнахме с нея.

И ето, тези дни прочетох, че миниатюрните частици пластмаса, които блуждаят по морета и океани, били станали повече от планктона. Оказва се, че по-едрият зоопланктон се нагълтва с пластмасовите частици, с него пък се хранят риби и всякакви други морски същества, ние пък се храним с тях... Така пластмасата се връща в организма ни, поражда болести. Страхотна хранителна верига създадохме, нали?

Междувременно направихме и друг „подарък“ на морето. Приказните корали на единствения в света голям бариерен риф край Австралия са между живота и смъртта и както е тръгнало с рекордните горещини там, ще се превърнат в трупове.

Температурите на планетата ще продължат да се покачват, все по-малко райони ще са годни за живеене, защото кой би искал да живее като в Сахара. Милиони хора ще трябва да си съберат багажа и да потърсят убежище в страни с по-нормална (засега) температура. Ще ги посрещнат ли там с отворени обятия?

Добре е да убиваме вируса, но защо трябва да правим същото с нашата планета? Все пак друга такава наблизо няма. Или ни се живее на Марс?

Юли 2020

Вижте повече

Юли 2020