Връх Кутело, другарят на Вихрен

Природа България

Ако някога сте изкачвали първенецът на Пирин, то със сигурност сте виждали и другарят му Кутело.
© Снимка: Иван Лазаров, 22 юни 2019 г.

Само няколко метра под Вихрен, величествено стои Кутело на 2908 метра надморска височина. Той е третият по височина връх в България. Върхът е изграден от мраморни скали и неговите склонове се спускат стръмно към заобикалящите го циркуси и долини.

Кутело има две части – Кутело 1 и Кутело 2. От изток започва известния скален ръб Кончето, който го отделя от връх Бански Суходол. Близо до върха минава и маркирана пътека от хижа Вихрен за хижа Яворов. Изкачването на върха от хижа Вихрен отнема около 3 часа. По склоновете на върха може да наблюдавате редки алпийски растения. 

Гледан от Разложката котловина, връх Кутело наподобява неправилен трапец, по който стърчат крайните му северозападни и югоизточни коти. От тук то създава илюзията, че е по-висок от първенеца връх Вихрен, тъй като Вихрен се разполага малко зад него. Гледан от запад и югозапад, върхът представлява един дълъг вълнообразен ръб. Името на върха произлиза от котел – това се дължи на факта че околните циркуси много приличат на котли. /БГНЕС