Връх Еверест е по-висок с над 60 сантиметра, обявиха Китай и Непал

Наука

Въз основа на паралелни проучвания, проведени в две страни, новите височинни измервания са приети от Националното географско дружество.
Изглед от северния базов лагер към планината
Снимка: Renan Ozturk, National Geographic
Изглед от северния базов лагер към планината Снимка: Renan Ozturk, National Geographic

Най-високата точна на Земята има нова обявена височина. Връх Еверест е 8848,86, според резултати от проучване, обявени днес. Това са 60 см повече от височината, преди признавана от правителството на Непал.

Височината, която бе обявена на 8 декември 2020 г. в съвместно становище от правителствата на Непал и Китай е кулминацията на многогодишен проект, който има за цел точно да измери легендарната планина. Това е първото сериозно изследване на Еверест от 16 години насам и поради това географското съсловие го следи изкъсо – особено учени, анализиращи как разрушителното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер от 2015 г. се е отразило на региона.

Трудно ли е да качиш Еверест?

Вижте повече

Трудно ли е да качиш Еверест?

Какво е по-трудно от това да изкачиш Еверест? Да накараш катерачите отново да го уважават.

Миналата пролет група непалски изследователи и водачи понесоха хапещия студ на нощното изкачване и стигнаха върха в 3 сутринта местно време, за да могат да свършат работата си необезпокоявани от тълпите катерачи.

През 1856 г. математикът Радханат Сикдхар установява, че Еверест е най-високият връх в света, докто работел върху Великото тригонометрично изследване, проект, посветен на изследването и картирането на Индийския субконтинент. Оттогава няколко проучвания са се опитвали да установят точната височина на планината с най-добрата възможна технология за съответното време.

През 1954 г. проучване изчислява, че Еверест се намира на 8847,7 метра над морското равнище – височина, която все още се признава от редица страни и картографи.

През 1999 г. проучване оглавено от изследователя Брадфорд Уошбърн и спонсорирано от Националното географско дружество първо използва GPS технология, за да измери върха. Работата на този екип посочва височина от 8849,9 метра.

Галерия | Еверест - 65 години епични изкачвания

Вижте 26 снимки

На 9 февруари Дружеството обяви, че ще приеме последното измерване, което включва снега и ледената покривка на върха, за официално. Цифрата ще бъде използвана във всички публикации оттук нататък в това число карти и атласа, носещи  знака на National Geographic.

„Дали височината ще остане непроменена? Не“, казва Алекс Тейт, географ към Националното географско дружество. „Но тя е точна“, добавя той, акцентирайки върху прецизността с която е направено последното измерване.