Време на смъртоносни рекорди

От редактора

октомври 2021 | от редактора Красимир Друмев

Отмина жегата на лятото, дойде прохладата на есента, очаква ни студът на зимата. Природата следва своя часовник, но ние, хората, гледаме да го повредим. И трябва да признаем – добре се справяме. Часовникът престана да е точен, много често механизмите му се въртят като луди и така предизвикват най-големите природни катастрофи, които човечеството е изживявало.

Ала странно се оказва поведението на нашата цивилизация. Имаме твърде къса памет. Отминат ли някое събитие или явление, които са сграбчвали вниманието ни, пълнили са с анализи и коментари вестници, телевизии и сайтове, и ние им обръщаме гръб, бързо ги забравяме.

Така се случва и сега. Ругаехме ужасната жега на лятото, буквално плувнали в пот, но вече тя се губи в паметта ни. А фактите са потресаващи. Ето някои. Месец юли е бил най-горещият на Земята, откакто има измервания на температурата. Те се правят в САЩ от 142 години. Този отрицателен рекорд, разбира се, не е случаен. Дължи се на климатичните промени.

Ах, пак ли с тях ще ни занимават – навярно ще възкликне един или друг наш съгражданин, за когото и маската на лицето срещу Ковид е досада и посегателство на свободата му. Но нека все пак прочете някои факти, свързани със затоплянето на климата.

Например това, че по данни на Световната метеорологична служба, която е към ООН, сушата е най-лошата сред природните катастрофи и през изминалите 50 години е отнела най-много човешки животи. Заради нея са загинали през този полувековен период 650 000 души.

С това тревожните факти не се изчерпват. Днес природните катастрофи, предизвиквани от климатичните промени, се случват пет пъти по-често, отколкото през седемдесетте години на миналия век. Представяте ли си – само за 50 години имаме пет пъти повече суша, горски пожари, циклони, небивали горещини... Генералният секретар на Световната метеорологична служба проф. Таалас обяснява, че затоплянето на водата в океаните предизвиква повече изпарения и те довеждат до смъртоносни поройни валежи, наводнения, разрушителни бури.

Ала недостатъчните усилия да променим нещата навярно ще доведат до още по-страшни рекорди догодина...

Октомври 2021

Вижте повече

Октомври 2021