Време е за пуловерите

Пулсът на времето

Шведският аутдор експерт Fjällräven с няколко предложения за приближаващите студени дни.

Макар изминалият октомври и началото на ноември да бяха белязани с необичайно високи температури за радост на малки и големи, с наближаването на декември и понижаването на температурите все повече се усеща настъпването на зимата. И докато някои от нас все още тъгуват по топлите дни, други очакват с нетърпение преобразяването на земята и снежните пейзажи. А тази промяна неминуемо води и до нуждата от промяна в гардероба ни. Ето защо шведската аутдор компания Fjällräven ни е подготвила няколко класически предложения за сезона, изтъкани с мисъл за природата.

Правилните дрехи гарантират, че никога повече няма да почувстваме студ. Колекцията на Fjällräven за сезон есен-зима 2022 представя широка гама продукти, изработени с ноу-хау концепцията на бранда относно всякакви студени приключения. Компанията насочва повече усилия за иновации при разработването на по-устойчиви материи, като пример за това е нейният широк асортимент от вълнени продукти. Вълната е един от най-техничните природни материали, а Fjällräven взима максимума от функционалността на материала в своите пуловери.

Вълната – перфектна за сезона

Естествените материи винаги са били предпочитаният избор на Fjällräven при разработването на продукти. Вълната е един от най-старите естествени материали и един от най-функционалните. Със своите усъвършенствани естествени влакна, тя превъзхожда много от „високотехнологичните“ изкуствени влакна.

Вълната е отличен слой при студени и мокри условия по две причини. Първо, влакната и преждата са обемисти, което улавя въздуха. Второ, вълната е хидрофобна на повърхността си, което означава, че водата не се задържа по нея. Плътно тъканата вълна допълнително отхвърля водата. Освен това може да събира вода под формата на пара вътре в себе си, а не на повърхността си, както при синтетичните материи. Когато се използва като среден слой, вълната действа като буфер – съхранява част от влажния въздух и го държи далеч от тялото. Друго важно предимство на вълната е нейното свойство да не задържа миризми. Тъй като тя съхранява влагата във влакната, далеч от въздуха, няма възможност за растеж на бактерии. Следователно, вълнените дрехи са устойчиви на миризма, без да е необходимо допълнително третиране с химикали.

Различни източници, различна вълна

Използването на вълна не е нещо ново за Fjällräven. Това, което се променя обаче, е видът на използваната вълна и нейното приложение.

По-голямата част от вълната на Fjällräven е проследима, като компанията си поставя амбициозната цел до няколко години да има пълната информация за дадена вълна - от началото на веригата до края. Проследимата вълна идва от ферма в Нова Зеландия за ZQ вълна. Този тип вълна е ненадмината в съчетанието между етично отношение към животните, околна среда и качество на крайния продукт. ZQ гарантира, че вълната от ръчно подбрани ферми в Австралия и Нова Зеландия е проследима чак до шепа одобрени ферми, където овцете пасат.

Друг тип вълна, която се прилага в производството на моделите на Fjällräven е рециклирана вълна (Re-Wool). Тя се получава от стари дрехи или неизползвани влакна от вълнената промишленост, които след това се сортират по цветове, смесват се и се предат наново, за да получат втори живот.

Fjällräven използва и нестандартни, но новаторски източници на вълна. В месодобивната индустрия вълната се счита за отпадък, но шведската марка вижда устойчива възможност. Компанията назовава тази материя като възстановена вълна. Тя е много по-здрава от фината вълна и нейните влакна са идеални за направата на чанти, якета, ризи и плетени пуловери. Възстановената вълна има приложение и като пълнеж, който се използва за допълнителна изолация между слоевете от други тъкани.

В серията Övik на Fjällräven ще откриете няколко предложения за предстоящите студени дни, като топлият пуловер например. Малко по-дългата дължина от стандартното, в комбинация с високата яка, го прави перфектен за мразовитите дни. А с класическата плетена шарка отпред той е подходящ както за офиса, така и сред природата. Със спадането на температурите шапките също стават задължителни. Но независимо дали ще изберете пуловер или шапка Fjällräven, можете да бъдете сигурни, че правите крачка напред към зимните дрехи, сътворени с мисъл за природата.

Моделите екипировка на Fjällräven може да откриете в магазина на марката в The Mall, етаж 0, на www.fjallraven-shop.bg, в магазин Sport Depot MEGA STORE или на www.sportdepot.bg.