Водолази изваждат голяма кука от устата на акула

Природа Цивилизация Наука

Драматични снимки показват как водолаз внимателно изважда голяма кука от устата на акула. Учени смятат, че не било наложително.

Галерия | Водолази изваждат голяма кука от устата на акула

Вижте 4 снимки

Гмуркането с цел наблюдаване на акули е популярно хоби в Карибския басейн. Във Флорида група водолази редовно се гмуркат, за да описват, наблюдават и да плуват заедно със съществата, които считат за безвредни риби.

При рутинните си гмуркания те забелязали, че една от акулите се нуждае от помощ – имала огромна кука в устата си. Докато единият от гмуркачите правел снимките, другият галел чувствителния носа на акулата, за да я успокои и внимателно махнал куката.

Според Джордж Бърджис, учен от университета във Флорида, това действие е мило, но погрешно. „Вероятността да бъдеш захапан от акула в подобна ситуация е доста голяма, а всъщност акулите са издръжливи създания и кука в устата не представлява опасност.“

Наречени лимонови заради жълтия цвят на гърбовете, лимоновите акули са често срещани в Атлантическия океан покрай източното американско крайбрежие. Те може да живеят сами или в групи по 20. Каси Дженсън, гмуркач и фотограф разказва, че често гмурканията им са съпроводени от големи групи лимонови акули. Дженсън по принцип е против да се докосват акулите или да се взаимодейства с тях, но в случая тя смята, че са помогнали на животното.

Въпреки това спасителят  на животното е бил критикуван от общността на водолазите. Не защото е извадил куката, а заради цвета на ръкавиците - те би трябвало да са еднакви с цвета на костюма му, за да не привличат рибите.