Вълшебно биле

Природа Цивилизация България

Едни от най-тайнствените eзически ритуали, изпълнявани в Европа, се случват около датата на лятното слънцестоене. В България подобен празник е Еньовден, отбелязва се на 24 юни и е свързан със събирането на лековити билки.
Една от най-търсените тогава билки е „вълшебното биле“ еньовче (Galium Verum)
Снимка: iStock
Една от най-търсените тогава билки е „вълшебното биле“ еньовче (Galium Verum) Снимка: iStock

Вярва се, че тогава тревите са поели цялата мощ на слънцето; че притежават лечебни качества и магическа сила да разпалват любовта. Поверието гласи, че преди изгрев слънце жените тайно и със специални обредни песни събират 77 билки и половина.

Сутрин на този ден се става рано, за да се види как слънцето „се обръща до три пъти“, а „къпането“ в росата е традиционен ритуал за здраве. Една от най-търсените тогава билки е „вълшебното биле“ еньовче (Galium Verum). Твърди се, че то не само лекува болести, но и предпазва от зли сили, поради което задължително се вплита в моминските венци.

У нас се срещат 36 вида еньовче, сред които: полегнало, разклонено, дълго, западно, ловчанско (балкански ендемит), лъскаво, източно, ароматно еньовче (лечебно) и др. Църквата така и не успяла да изкорени езическия празник, но го асимилирала и по традиция на 24 юни се почита рождението на Йоан Кръстител.

За билката еньовче:

  •  Дребно горско цвете с жълти цветчета.
  • Стръковете му имат диуретично, адстрингентно и противовъзпалително действие.
  • При бране не бива да се изскубват растения с корените.