Вълшебната красота на японската вишна

Природа

Цветовете на японската вишна, известни с пленителна красота и великолепие от нежно преливащи бялорозови багри, привличат погледа в центъра на Варна.
Това дърво се е превърнало в символ на Япония, а вишневият цвят се смята за национално цвете.
Снимка: БГНЕС
Това дърво се е превърнало в символ на Япония, а вишневият цвят се смята за национално цвете. Снимка: БГНЕС

Това дърво се е превърнало в символ на Япония, а вишневият цвят се смята за национално цвете. Японското наименование на вишневото дърво „сакура“ се свързва с исторически факти и легенди като интерпретация на думата „сакуя“(цъфтеж, цъфтене). Плодовете му не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши, което говори за единствената предопределеност на цветовете – да бъдат красиви и то за кратко.

Галерия | Най-обичаното растение в Япония

Вижте 13 снимки

Цъфтежът на дървото варира от края на март до началото на май за отделните части на Япония и символично ознаменува настъпването на пролетта и сезонът на оризовите засаждения. Твърди се, че който веднъж е зърнал красотата на цветовете, никога не би могъл да ги забрави. „Сакура“ е национална гордост за японската нация поради факта, че е различно от всички други видове по света. Срещани почти навсякъде, цветовете на японската вишна заливат с неповторим разкош и тържественост паркове, улици, градини, брегове, реки и планински райони. /БГНЕС

Япония празнува Сакура – сезонът на цъфналите вишневи дръвчета

Вижте повече

Япония празнува Сакура – сезонът на цъфналите вишневи дръвчета

Япония притаява дъх в очакване на един от най-красивите празници на страната или Сакура – сезонът на цъфналите вишневи дръвчета.