Вълната – мултифункционална материя вече повече от 10 000 години

Пулсът на времето

Ето защо вълната си остава най-добрата естествена материя и как компании като Fjällräven използват новите технологии, за да запазят целостта на животните и околната среда.

Историята на вълната е стара колкото древните цивилизации. Преди около 10 000 години в Мала Азия вълната бива използвана за първи път в дрехите. Овцете, дотогава отглеждани предимно заради месото и млякото им, предоставят на хората нова и издръжлива материя, чиито качества и топлина ще станат популярни и извън района на Месопотамия. От Персия, Гърция, Испания и Италия през Великобритания и чак до Америка, вълната печели последователи и става толкова важен ресурс за икономиката на някои страни, че дори е било наложено смъртно наказание, ако вълната бива изнасяна извън границата на дадено кралство.

Овцете, също като вълната, която ни дават, са издръжливи животни. Те могат да оцелеят на места с висока надморска височина и липса на растителност, за разлика от другите си чифтокопитни събратя. Овцете могат да просперират и дори когато се изхранват с плевели и други растения, които повечето видове не биха консумирали. По този начин те си набавят протеини от нестандартни източници, които иначе биха били похабени.

Вълната знае най-добре

Като вземем предвид горните факти, не е изненадващо, че вълната е една от най-функционалните материи. Точно както овцете са пренасяни от топлата Месопотамия до дъждовната Англия, без рязката смяна на обстановката да се окаже пагубна за тях, така и дрехите, направени от вълна, са мултифункционални по отношение на климата.

Вълната е отличен слой при студени и мокри условия по две причини. Първо, влакната и преждата са обемисти, което улавя въздуха. Второ, вълната е хидрофобна на повърхността си, което означава, че водата не се задържа по нея. Плътно тъканата вълна също отблъсква водата до известна степен. Когато вълнената дреха се използва като среден слой, материята действа като буфер – съхранява част от влажния въздух и го държи далеч от тялото. Също така, колкото и нетипично да звучи, вълната се справя отлично и при топли климати, именно благодарение на своите хидрофобни свойства. Вълната съхранява влагата във влакната, далеч от въздуха, което възпрепятства възможността за растеж на бактерии. Следователно, вълнените дрехи са устойчиви на миризма, без да са необходими добавени химикали.

Вълната в XXI век

Още от древни времена хората са открили множеството ползи от отглеждането на овце. Днес положението е една идея по-различно. В Швеция, в много части на Европа и по света, овцете се отглеждат основно за месо и вълната им се счита за отпадък. Но тези овце все още произвеждат фантастична вълна. Освен това, тя е много по-здрава от фината вълна и нейните влакна са идеални за направата на чанти, якета, ризи и плетени пуловери. Тази вълна също можем да се използва като пълнеж за допълнителна изолация между слоевете от други тъкани.

За да се справи с огромните разхищения на този ценен ресурс (над 1000 тона годишно се изхвърлят в Швеция) експертът в аутдор екипировката Fjällräven дава нов живот на вълната, категоризирайки я като възстановена вълна. Това е вълна, която не е предназначена за производство на дрехи, но има свойствата на затопляне, отнемане на влага и устойчивост на миризми, които са ценни за дрехите, използвани на открито. Fjällräven я използва например в пълнежа на новото яке Keb Wool Padded.

Както всяка материя, добита от животни, Fjällräven оценява високо вълната. Освен възстановената вълна, в продуктите на Fjällräven може да се открият още и проследима вълна, сертифицирана по стандартите ZQ и рециклирана вълна. Проследимата вълна идва от ферма в Нова Зеландия за ZQ вълна и е изключителна по отношение на хуманно отношение към животните, опазване на околната среда, осигуряване на икономическа сигурност за фермерите и екологична и социална отговорност. ZQ стандартът гарантира, че вълната от селектирани ферми в Австралия и Нова Зеландия, е проследима до шепа одобрени ферми, където овцете пасат. Пример за използването на проследима вълна е плетената жилетка Övik. Жилетката има същата функционалност и типичните жакардови плетки като пуловерът от същата серия, но е с по-висока яка и предна част със закопчаване.

Рециклирана вълна или обозначена в продуктите на Fjällräven като Re-Wool се произвежда за Fjällräven в Италия. Тя може да се определи като стари дрехи или неизползвана вълна от вълнената промишленост, която се сортира по цветове, смесва се и се преде наново, за да бъдат направени от нея нови дрехи. Тя е здрава и внася интересни цветови нюанси.

10 000 години по-късно овцете и тяхната вълна се оказват все така полезни в дейността на хората. Усъвършенстваните естествени влакна на вълната превъзхождат по качество и издръжливост много от високотехнологичните, модерни изкуствени влакна. Затова и лидерът в аутдор екипировката Fjällräven използва вълна в своите модели за всички сезони и не спира да изследва нови и иновативни подходи как да оптимизира употребата на този ценен материал.

Моделите екипировка на Fjällräven може да откриете в магазина на марката в The Mall, етаж 0 или на www.fjallraven-shop.bg