Вълкът - 4 топ мита за емблематичното животно, развенчани от експерти

Природа • •

Най-голямото животно от семейство Кучеви (Canidae) в света предизвиква едновременно благоговение и гняв. Ето някои от най-големите заблуди, свързани с него, според учените.

Млад мъжки вълк с прякор Сивата грива върви пред глутницата си в търсене на плячка в Канадската Арктика през 2018 г. Този лов продължи почти два дни,...

Млад мъжки вълк с прякор Сивата грива върви пред глутницата си в търсене на плячка в Канадската Арктика през 2018 г. Този лов продължи почти два дни, а изминати километри бяха около 105.

© Ронан Донован / NAT GEO

Историите за вълци – някои верни, повечето не – оживяват народните приказки от хиляди години, независимо дали става въпрос за Големия лош вълк от “Червената шапчица” или за върколаците от легендите, дебнещи под пълната Луна.

Докато вариациите на митовете се променят с времето – днес малко детски книжки предупреждават за вълци, които ядат баби – историите неизбежно рисуват най-голямото куче в света с поляризирана четка.

Начинът, по който хората гледат на сивите вълци (Canis lupus) все още предизвиква много дебати, особено когато животните биват убивани. През февруари в Западен Уайоминг мъж на име Коди Робъртс прегази млад мъжки вълк с моторната си шейна, залепи устата му с тиксо и го разнасяше из местен бар, преди да застреля животното зад заведението, според държавни и окръжни служители.

Докато Уайоминг, който е дом на повече от 350 вълка като част от Greater Yellowstone Ecosystem, не е известен като обичащ вълците щат, този акт беше толкова ужасяващ, че обедини ловната общност на щата срещу това деяние, а снимките на инцидента, които станаха вирусни през април, предизвикаха международен отзвук.

„Един човек излезе и направи нещо, което за почти всички е безсъвестно“, казва Браян Несвик, директор на Отдела за дивеч и риба в Уайоминг. „Чух коментарите на стотици хора и все още не съм говорил с нито един човек, който да каже, че това е приемливо.“

В много случаи дълбоко вкоренената митология за вълците като злодеи може да доведе до по-широки заблуди. National Geographic помоли Несвик и други изследователи на вълците да разсеят някои от най-често срещаните митове за вълците.

Вълк прогонва гарваните от храната си в Национален парк “Йелоустоун”. Паркът е дом на поне 120 вълка.

Вълк прогонва гарваните от храната си в Национален парк “Йелоустоун”. Паркът е дом на поне 120 вълка.

© Барет Хеджис / NAT GEO IMAGE COLLECTION

Мит 1: Вълците убиват за забавление

Въпреки че нито един изследовател на вълци не твърди, че разбира чувствата на отделно диво животно, идеята, че вълците убиват за забавление не се основава на реалността.

Вълците живеят на ръба на хранителния дефицит, не гладуват, но също така не натрупват мазнини, според Кен Милс, биолог, експерт по вълци, в Отдела за дивеч и риба в Уайоминг.

„Те са слаби маратонци. Трябва да покрият много земя, за да намерят уязвима плячка и след това да я хванат с устата си, ... да я повалят и да я убият. Това не е лесно“, казва Милс.

Нещо повече, ловът на голяма плячка, като лосове, е просто опасен. В Йелоустоун, където ловът на вълци е забранен, нараняванията, получени по време на лов на едър дивеч, са втората водеща причина за смъртта на хищниците, казва Кира Касиди, изследовател от Yellowstone Wolf Project, едно от най-мащабните изследвания на вълци в света.

„Глутниците вълци са успешни само в малък процент, обикновено 10 до 20%, от опитите им за лов“, казва Касиди.

Вижте 12 от любимите ни снимки на вълци.

И тъй като намирането на храна не е гарантирано, ако пред тях има достижима плячка, те ще я убият, казва тя.

Освен ако вълците не бъдат прогонени от хора или друга глутница вълци, те ще продължат да се връщат отново и отново, за да се хранят с трупа, докато не изчезне.

През 23-те години работа на Милс с вълци в Уайоминг, Мичиган, Онтарио и Ню Мексико, той е разследвал само няколко инцидента, при които вълци убиват повече животни, отколкото могат да изядат, включително широко рекламирания инцидент с глутница вълци, убила 19 лоса в Уайоминг.

Вълците подбират останките от мускусен бик. За да получи това изображение, фотографът Ронан Донован поставя фотокапан в трупа. Глутницата се връща при...

Вълците подбират останките от мускусен бик. За да получи това изображение, фотографът Ронан Донован поставя фотокапан в трупа. Глутницата се връща при трупа, за да се храни и изключва от режим на лов за един месец.

© Ронан Донован / NAT GEO

Мит 2: Вълците са спасители на екосистемите

Концепцията за трофична каскада се запази, откакто учените върнаха вълците в Национален парк “Йелоустоун” през 90-те години. Основната идея е, че когато вълците вече не обитават даден ландшафт, копитните животни като елени и лосове стават изобилни и увреждат ливади, планински склонове и влажни зони.

И все пак последните изследвания показват, че историята не е толкова проста.

Екосистеми като Йелоустоун са се променили толкова фундаментално след премахването на вълците (и мечките гризли), че някои райони така и не могат да се върнат към предишното си състояние само чрез връщането на тези хищници, според изследване, публикувано по-рано тази година в Ecological Monographs.

Работата, базирана на 20 години изследвания в Йелоустоун, установява, че пейзажът е в „алтернативно стабилно състояние“ и не се е върнал към предишното си състояние.

„Вълците са важен компонент на една здрава екосистема“, казва Касиди, „но тяхното присъствие не е единственият критичен фактор за здравето, стабилността или устойчивостта на даден район.“

Дете от каменната ера може да е било погребано с вълк

Вижте повече

Дете от каменната ера може да е било погребано с вълк

Археолози откриват животинска козина и пера, заровени до дете от каменната ера. Учените са озадачени, но и развълнувани от находката, имайки предвид силно киселинната почва на...

Нови улики обясняват мистериозния произход на фолклендския вълк

Вижте повече

Нови улики обясняват мистериозния произход на фолклендския вълк

Нов научен доклад предполага, че местни моряци са обитавали Фолклендските острови и вероятно довеждат със себе си своите четириноги приятели кучета.

Първият в света клонинг на вълк, износен от куче, се роди в Китай

Вижте повече

Първият в света клонинг на вълк, износен от куче, се роди в Китай

Постижението проправя пътя за клониране на застрашени видове.

Запознайте се с морските вълци

Вижте повече

Запознайте се с морските вълци

Крайбрежните вълци от остров Ванкувър живеят с две лапи в океана и с две лапи на сушата.

Вълците, мечките и бизоните се завръщат в цяла Европа според нов доклад

Вижте повече

Вълците, мечките и бизоните се завръщат в цяла Европа според нов доклад

Общо 50 вида правят “грандиозно” завръщане на Стария континент. Сред тях са евразийския бобър, европейския бизон, евразийската кафява мечка, сивия вълк, сивия тюлен, гърбатия кит, белоопашатия...

Мит 3: Вълците нападат хора

Детски филми като “Замръзналото кралство” и “Красавицата и звяра” предполагат, че вълците представляват опасност за хората. Всъщност вълк, който атакува човек, е изключително рядко явление - през миналия век при срещи с вълци в Северна Америка са загинали двама души. За разлика от това, светкавицата убива около 28 американци годишно.

Сивите вълци живеят в северната част на земното кълбо, от САЩ и Канада през Европа и Азия, като сблъсъците с хора навсякъде са също толкова редки.

„Моят опит показва, че те са доста ужасени от хората“, казва Касиди. „Или са много предпазливи до степен, че повечето хора изобщо няма да разберат, че в близост до тях е преминал вълк.“

Галерия | 12 от любимите ни снимки на вълци

Вижте 13 снимки

Мит 4: При възможност вълците ще унищожат дивите стада

Сивите вълци в Северна Америка и тяхната плячка, предимно едри копитни като елени, лосове и бизони, са еволюирали съвместно в продължение на десетки хиляди години. Тъй като вълците се усъвършенстват в лова, лосовете от своя страна стават по-добри в защитата и бягството.

„Тази завладяваща взаимосвързана еволюция е причината видовете плячка като лосовете да са големи, бързи и интелигентни“, казва Касиди. „Всеки отделен лос, който не е такъв, е по-вероятно да бъде убит и следователно е по-малко вероятно да предаде своите гени.“

Наричани „морски вълци“, тези представители на семейство Кучеви живеят на скалистия бряг на Британска Колумбия, хранейки се с риба и друг морски живот...

Наричани „морски вълци“, тези представители на семейство Кучеви живеят на скалистия бряг на Британска Колумбия, хранейки се с риба и друг морски животни.

© Иън Макалистър / NATIONAL GEOGRAPHIC IMAGE COLLECTION

Същото важи и за сивите вълци, тъй като двата вида се състезават в еволюционна надпревара във въоръжаването, която осигурява на едното същество леко предимство, преди другото да го настигне.

В райони, където видовете плячка намаляват – често поради болести и човешко развитие – вълците или отглеждат по-малко малки (и губят повече малки), или се разселват и търсят нови източници на храна.

Без значение какво мислят хората за вълците, те са просто друг вид в пейзажа, казва Несвик - някой, който се опитва да напълни корема си - точно като всички нас.