Влакът на забравените

Цивилизация

За усамотените села покрай Байкало-Амурската магистрала в Сибир лекарският кабинет е в железопътния вагон.
Текст: Джошуа Яфа; снимки: Уилям Даниълс
Текст: Джошуа Яфа; снимки: Уилям Даниълс

Галерия | Влакът на забравените

Вижте 16 снимки

Бо
лни и пострадали очакват влака на всяка спирка. В Хани, село със 742 жители, заклещено между снежните върхове на хребета Становой, пациентите се измъкват от бетонните постройки и се събират покрай линията. Всички имат нужда от медицински грижи. Мъж паднал пиян по стълбите и си счупил и двата глезена. Учител от единственото училище в селото иска да прегледат 14-годишната му дъщеря, която преди месец получила апендицит и за неин късмет била евакуирана с товарен влак. Оперирали я в Чара, на три мъчителни часа от тук.

Тези и други пациенти чакат да се качат на медицинския влак „Матвей Мудров". Това е основната животоспасяваща връзка на Хани - подвижна клиника с основно оборудване, кабинети и между 12 и 15 лекари. Под управлението на Руските държавни железници и кръстен на лекар от XIX в., който допринесъл за установяването на клиничните практики в Русия, влакът „Матвей Мудров" се движи от село на село, като спира за ден, за да бъдат прегледани пациентите, и продължава по хилядите километри линия, ширнала се през руския Далечен изток.

В много отношения Хани е типична спирка по линията: центърът представлява открито пространство от чакъл и камък, опасано от пететажни панелни блокове, които изглеждат полуизоставени. Хората нямат нито хирург, нито специалисти - само малка клиника с оборудване от съветско време и общопрактикуващ лекар, специализирал стоматология. За мнозина „Матвей Мудров" осигурява единствените специализирани грижи.
Август 2014

Вижте повече

Август 2014