Вкусът на Италия

Цивилизация

Запознайте се с различните вкусове на Италия, където всеки район има свое характерно ястие.

Лозя край замъка „Сен Пиер“ от XII в.във Вале д'Аоста
Снимка: Масимо Рипани
Лозя край замъка „Сен Пиер“ от XII в.във Вале д'Аоста Снимка: Масимо Рипани

Галерия | Вкусът на Италия

Вижте 5 снимки

от Еуджения Бон и Джулия дела Кроче, National Geographic

Италианската кухня не е плод на един-единствен кулинарен стил. Тя представлява възхитителна мозайка от множество регионални готварски традиции, които са определени от географията и климата на отделните провинции, от земеделието, историята и културата. Всеки регион носи различен привкус – Пиемонт например се слави със своите трюфели, а италианският сладолед gelato е типичен за Рим. Италианската храна, със своите безброй регионални оттенъци, е разнородна, но италианският начин на хранене може да бъде обобщен по следния начин: благоговение пред местните продукти, приготвени простичко, но с усет; бавно наслаждаване на храната заедно със семейство и приятели.

Ето и 10 типични италиански ястия.

Галерия | Загиват маслиновите дървета в Италия

Вижте 9 снимки

Трюфели в Пиемонт

Защо вкусът на белия трюфел Tuber magnatum pico е толкова зашеметяващ и кара хората да пропътуват разстоянието до Алба в Пиемонт и защо цената му е 3600 долара за половин килограм? Ами заради аромата. Трюфелите растат под земята и не разпространяват спорите си чрез вятъра. Затова пък излъчват летливи ароматни вещества, привличащи определени животни, които ги изравят и така разпръсват спорите им. Трюфелите отделят характерния аромат в продължение само на няколко дни, след което уникалният вкус се губи.

Полента във Венето

Полентата представлява вид царевична каша и е неделима част от кухнята във Венето. Трудно е да се определи в коя категория от менюто попада, затова често я причисляват както към предястията, така и към десертите. Може да бъде поднесена като рядка каша към основното ядене с различни видове сос – като baccalà alla vicentina; печена на фурна с топени сирена или под формата на различни сладкиши и бисквити като torta sabbiosa или zaletti.

Галерия | 7 малко известни обекти в Италия от списъка...

Вижте 8 снимки

Прошуто ди Парма в Емилия-Романя

Осоленото и изсушено Прошуто ди Парма, най-търсената шунка в света, има четири основни съставки: прави се от месото на прасета, които се хранят със суроватка (вторичен продукт при производството на сиренето Пармиджано-Реджано), ечемик, царевица и плодове; сух планински въздух; сол и специална технология. Докато стигнат до производителите задните крачета на десетмесечни прасенца поемат аромата на маслиновите горички, кестеновите насаждения и боровите гори. След това се осоляват, окачат за сушене и периодично се разтриват.

Пармиджано-Реджано в Емилия-Романя

Сиренето Пармиджано-Реджано зрее от 18 месеца до 4 години и ароматът на питите с цвят на полирано злато напомня за италиански селца. Настъргано върху ястията им придава превъзходен вкус.

Испания иска да включи мезетата си в списъка на ЮНЕСКО

Вижте повече

Испания иска да включи мезетата си в списъка на ЮНЕСКО

Изпълняващият длъжността министър на образованието, културата и спорта на Испания Иниго Мендес де Виго предложи да се включи тапас (традиционни мезета за вино или бира) в...

Зехтин Lucca в Тоскана

В почти всяка част на Италия се отглеждат маслини, но малко райони могат да се похвалят с наистина ароматен, плътен, студено пресован зехтин. Най-добрият зехтин - Lucca - става по крайбрежието на Тиренско море в района на Тоскана. Истинският студено пресован зехтин е скъп и трудоемък, а хората, които собственоръчно го произвеждат не са много. Той обаче е съществен за тосканската кухня, както и за кулинарната култура на италианското Средиземноморие.

Артишок в Лацио

Виолетовите кълба на артишока carciofo romanesco се считат за символ на Рим и се срещат в района на Лацио. Неговата разновидност – cimarolo – е без бодли и без твърда вътрешна част. Артишок се отглежда във Витербо, Рим и Латина, където вулканичната почва му придава специфичен вкус. Пресният артишок е крехък и дори може да се яде суров, поръсен с хубав зехтин. В края на сезона по-малките главички се консервират в зехтин за зимните месеци.

Галерия | Радостта от храната

Вижте 29 снимки

Gelato в Лацио

Рим е меката на сладоледа – в града има около 2500 джелатерии. Каква е разликата между сладолед и gelato? Gelato е по-кремообразен, но с по-малко мазнини и добавена захар. Приготвен и охладен в малки разфасовки, които запазват вкуса му и копринената мекота, той се произвежда и консумира в деня на производството. Повечето видове са домашно приготвени с местни плодове, първокласен шоколад и ядки.

Еспресо в Кампания

Тъмно и сладко, еспресото е гордостта на Неапол. Поднасят го в малки чашки и можете да го изпиете на една-две глътки. Тайната: кафето се смила почти на прах, натъпква се добре и водата от кафе машината минава през него под възможно най-силно налягане. В най-добрите кафенета зърната се изпичат на място. Можете да си поръчате различни видове: късо, дълго, макиато, капучино, лате и др.

Издават сюрреалистична готварска книга на Салвадор Дали

Вижте повече

Издават сюрреалистична готварска книга на Салвадор Дали

Рядка сюрреалистична готварска книга на художника Салвадор Дали ще бъде преиздадена за първи път от 40 години, съобщава Artprice.

Цитруси в Сицилия

Цяла Сицилия ухае на цитруси: лимони, лайм, грейпфрути, най-различни видове портокали. Бергамотът (кисел портокал), наричан arangias, не може да се яде суров, но се използва при готвене. През Средновековието е бил привилегия само на елита и е бил използван за овкусяване на ястията наред с редки подправки от Изтока. По-късно бил изместен от други цитруси като червения портокал.

Пекорино Романо в Сардиния

В соления вкус на зрялото Пекорино Романо няма нищо изтънчено, но той е уникален. Формулата за направата на сиренето идва от римски овчари, които го използвали вместо скъпата тогава сол. За жалост оригиналният вкус трудно се постига. Настъргнатото Пекорино Романо си отива с различни видове паста, най-вече с spaghetti con acciughe e cipolle (спагети с аншоа и лук).