Вижте приказната красота на полярните региони на Земята

Природа • •

Те са едни от най-студените и ветровити места в света, но животът се е развил, за да процъфтява в тези ледени среди.

Айсбергите край бреговете на Антарктика могат да създадат удивителни природни скулптури. Южният полярен регион, подобно на своя северен аналог, е един...

Айсбергите край бреговете на Антарктика могат да създадат удивителни природни скулптури. Южният полярен регион, подобно на своя северен аналог, е един от най-студените и ледени региони на Земята. Изменението на климата застрашава и двете уникални места.

© Кристина Митермайер / NAT GEO

Красиви и сурови, арктическите и антарктическите региони притежават приказен чар. Но със затоплянето на климата тези полярни екосистеми се превръщат в едни от най-уязвимите на Земята.

Арктика се затопля до четири пъти по-бързо от останалата част на земното кълбо, донякъде защото регионът няма солидна земна маса. Вместо това, той е направен от вечно замразен твърд лед, плаващ над Северния ледовит океан. Но тъй като този лед все повече се свива, океанът абсорбира повече топла слънчева светлина, ускорявайки глобалното изменение на климата.

За разлика от северния си аналог, Антарктида е твърда земя, покрита със сняг и масивни пластове замръзнала сладка вода. Ако се разтопи само ледът на Западна Антарктика, това ще освободи достатъчно вода, за да повиши нивото на моретата с повече от 5 м преди края на този век.

Залогът в тези полярни региони е дивата природа и културите, които не се срещат никъде другаде. Повече от четири милиона души и много местни общности живеят в Северния полярен кръг. Но Далечният север е дом и на диви животни като полярни мечки, арктически вълци и мигриращи китове. На противоположния край на света големи колонии на пингвини бродят из студения терен, а водите около Антарктика изобилстват от фитопланктон и водорасли, малки морски създания, които привличат орди от гладни китове.

Тези кадри показват естествената красота на живота на полюсите – и малцината, които се осмеляват да живеят там.

Галерия | Вижте приказната красота на полярните региони на Земята

Вижте 15 снимки