Вирусът като изпитание

България

от Красимир Друмев, главен редактор на сп. National Geographic България

Бях потънал в четенето на страхотна историческа книга за падането на Берлин през Втората световна война. Имах чувството, че се сражавам заедно с изтощените и зли войници, тръгнали да сложат край на мъките. Съвсем скоро обаче щях да се запитам дали всъщност не е започнала Третата световна война. Неочаквано и без шумотевица. С невидимо и безшумно оръжие.

„Глупости – възразявах си аз. – Та ние сме всесилни. Суперцивилизация! Ще заселваме Марс, превърнахме Земята в курортни центрове, наслада навсякъде. А пък бомби и банки имаме колкото си искаме. Кой може да ни изплаши?“

Врагът обаче се оказа твърде силен. И още нещо – изправи се срещу нас като коварно изпитание, по-различно, отколкото през „традиционната“ война. Тогава е имало бомбардировки и полеви сражения, щеш не щеш се криеш или се биеш. А сега трябва да действаш по друг начин, заобиколен от измамното благоденствие на телевизионните реклами, без физическата заплаха от бомби и снаряди. Да действаш с оръжието на отговорността.

Нацията ни, общо взето, не си пада по правилата. Мнозина от нас се вглеждат в пъповете си и другият свят не ги интересува. Но го ругаят, ако им създава неудобство. Та четох, че неколцина наши баровски курортисти на екзотичен остров сега не могат да се приберат у дома, защото няма полети. И псуват държавата, не чуждата, нашата, че не им помага и ще трябва да останат още време. Горките.

Егоизъм и самодоволство, превърнати в същина на твърде много хора. Този социален вирус го има отдавна у нас. Четници от времето на турското робство са оставали без хляб и вода пред здраво залостени порти на себични българи. А са тръгвали да им извоюват свободата.

Да, вирусът като изпитание. За доброто и лошото в националния и личния характер. Гледам, че доброто полека се засилва – като отговорност и солидарност. Е, нацията ни ще преодолее това чудо. Въпросът е да го преодолее с достойнство, а не със срам.

Красимир Друмев, главен редактор на сп. National Geographic България