Вируси-убийци се събуждат в ледовете

Природа Околна среда

Ледът в Антарктика се топи и това може да доведе до фатални последици: не само се повишава морското равнище, но също така наяве излизат опасни бактерии и вируси.
© Снимка: iStock

Биологът Жан-Мишел Клавери обяснява пред BBC Earth защо това е един много вероятен сценарий: „Вечните ледове са добър начин за съхранението на микроби и вируси. Студено е, няма кислород и е тъмно… В слоевете на вечните  ледове може да са попаднали болестотворните вируси, дори и такива, които са причинявали световни епидемии в миналото, които да заразят хора или животни.“

Фактът че бактериите не губят силата си с времето е доказан от учени на NASA още през 2005 г. Те успяват да съживят бактерии от замръзнало езеро в Аляска отпреди 32 000 години, когато все още е имало мамути, посочва Business insider.

През август 2016 г. в Сибир избухва епидемия от антракс със сериозни последици: загиват хиляди елени и десетки хора са хоспитализирани с подозрение за инфекцията. Учени предполагат, че патогените на бактерията Bacillus anthracis в сибирските ледове са били активирани от необичайно високите температури от 35 градуса.

Ако стигнат до повърхността бактериите могат да инфектират животните. Това явление е опасно, тъй като почти не можем да се защитим: резистентността на антибиотици става все по-широко разпространена и се превръща във все по-голяма заплаха. Тя дори може да стане причина за смъртта на над 10 милиона души до 2050 г. – трудно е да си представим какво може да се случи, ако избухне епидемия. Освен това има вероятност имунната ни система да не е достатъчно силна. Тъй като сме свикнали с обикновени болести като настинки, организмите ни не са подготвени за вирусите и бактериите, които са върлували преди векове.