Викинги и индианци лице в лице

Цивилизация

Тънки нишки водят канадска археоложка към забравена глава от историята на Новия свят.
Текст: Хедър Прингъл; Снимки: Дейвид Ковънтри
Текст: Хедър Прингъл; Снимки: Дейвид Ковънтри

Галерия | Викинги и индианци лице в лице

Вижте 15 снимки

 

Имало нещо сбъркано в странните нишки.
Патриша Съдърленд веднага разбрала какво: необичайната им мъхнатост, толкова мека при допир.
Нишките от връв произхождали от изоставено селище в северния край на канадския остров Бафин, далеч отвъд Северния полярен кръг и на север от Хъдсъновия залив. Преди около 700 години местни ловци се топлели тук с лампи с тюленова мас. През 80-те години на ХХ в. един католически мисионер също се чудил на меките нишки, след като правил разкопки на същите развалини. Изработени от късите косъмчета, отскубнати от кожата на полярен заек, вървите въобще не приличали на жилите, от които полярните ловци усукват тетивите си. Как са се появили тук? Отговорът убягнал на католическия свещеник, затова той опаковал нишките заедно с другите артефакти и ги изпратил на Канадския музей на цивилизацията в Гатино, Квебек.
Минали години. Един ден през 1999 г. Съдърленд, полярен археолог към музея, разгледала нишките под микроскоп и установила, че някой е усукал късите косъмчета в мека прежда. Само че праисторическите обитатели на остров Бафин не били нито предачи, нито тъкачи, ами съшивали дрехите си от животински кожи. Тогава откъде се е взела преждата? Съдърленд веднага се обадила на колега в Дания. Няколко седмици по-късно специалист по викингски текстил я информирал, че канадските нишки са напълно идентични с преждата, изработвана от скандинавките в Гренландия по времето на викингите. „Загубих ума и дума“ – спомня си Съдърленд.
Откритието породило терзаещи въпроси, които я тласнали към повече от десетилетни научни дирения. Дали група скандинавци са акостирали на брега на далечния остров Бафин и са осъществили приятелски контакт с местните хора? Дали преждата не е ключът към отдавна забравена глава от историята на Новия свят?

Ноември 2012

Вижте повече

Ноември 2012