Вие наистина сте магнит за комари. Ето какво можете да направите по въпроса

Природа • •

Ново изследване доказва, че тези кръвопийци могат да ви разпознаят в тълпата. Ето кои миризми ги привличат, какво препоръчват учените, за да ги държите далеч – и как може да работи един бъдещ персонализиран репелент.

Цветна микроснимка, направена със сканиращ електронен микроскоп, на женски екземпляр от вида Anopheles gambiae. Тази микроснимка показва изпъкналия ко...

Цветна микроснимка, направена със сканиращ електронен микроскоп, на женски екземпляр от вида Anopheles gambiae. Тази микроснимка показва изпъкналия корем на комара, подут след хранене с човешка кръв. Хоботът се състои от инструменти за пробиване и смучене, наречени стилети, които се виждат като тънка червена тръба под сложното око, което е оцветено в зелено.

© Микрография на д-р Тони Брейн / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Комарите обичат Ким Заринс. Предпочитанията на насекомите към Заринс, професор по английски в Държавния университет в Сакраменто, са толкова крайна, че 18-годишният ѝ син харесва да излиза навън с нея, защото тя служи като примамка и „той знае, че ще бъде в безопасност“, казва Заринс.

Сега “магнитите за комари” като Заринс помагат на учените да определят какво привлича тези жадни кръвопийци. И се появява нова надежда за облекчение.

Комарите са нещо повече от неудобство. Те могат да пренасят опустошителни болести като зика, денга, малария и западнонилска треска, които са отговорни за над един милион смъртни случая всяка година. И докато в исторически план те са били по-разпространени в тропически климат, комарите, пренасящи болестотворни организми, разширяват обхвата си със затоплянето на планетата.

Комарите използват различни знаци, за да се насочат към целите си. Миризмата отличава хората от другите животни и някои комари са еволюирали да търсят нашия уникален аромат. От разстояние до 60 м те следват струите въглероден диоксид, които издишваме след всяко вдишване. Докато се приближават на няколко метра от нас, те усещат миризмите, излъчвани от краката, подмишниците и кожата ни. На около 15 м започват да ни виждат като тъмни силуети на фона на светлината. И накрая, вълни от топлина ги насочват към най-добрите места, на които да кацнат, докато вкусовите рецептори на краката им им помагат да решат къде да ухапят.

Кои миризми привличат комарите

„Поразително е колко добри са комарите в това да ни откриват“, казва Диего Хиралдо, невролог от “Джон Хопкинс” и съавтор на ново проучване, характеризиращо профилите на човешки миризми, които привличат африканския комар (Anopheles gambiae), който предава малария. Изследването показва за първи път, че комарите могат да правят разлика между множество хора в пространство с размерите на ледена пързалка.

Арената, използвана в експеримента на Хиралдо, е свързана с осем палатки чрез въздуховоди, които насочват миризмите от обитателя на всяка палатка към черен, нагрят диск, разположен в експерименталното пространство. Инфрачервени камери улавят движенията на комарите, които кацат върху всеки диск. В хода на експеримента се установява, че има четири пъти по-голяма вероятност комарите да кацнат на диска, свързан със субект, който привлича най-много комари, в сравнение със субекта, който привлича най-малко. „Това просто навежда на мисълта, че дори в сложни ситуации с множество източници на миризма, комарите изглежда предпочитат някои хора пред други“, казва Хиралдо.

След това изследователите идентифицират химикалите в профила на миризмата на всеки субект, използвайки инструмент, който може да раздели газовете, съставляващи пробата, на нейните съставни части. „Човешката миризма обаче е невероятно сложна“, казва Стефани Ранкин-Търнър, химик от “Джон Хопкинс”, която участва в изследването. В човешките миризми „има много химически съединения, които никой досега не е класифицирал“. За да стеснят обхвата, изследователите се фокусират върху химикали, за които е известно, че изграждат човешкия аромат.

Анализът разкрива 15 съединения във въздуха, които присъстват в миризмите, произвеждани от всички участници в експеримента. Но концентрациите на тези различни химикали е това, което определя вероятността да бъдат ухапани от комарите. „Ако има съединение, което комарите наистина обичат и един човек излъчва много от него, то това има потенциала да го направи по-привлекателен за комарите“, казва Ранкин-Търнър.

Комарите са особено привлечени от карбоксилните киселини, клас мастни киселини, открити в човешката пот, чийто аромат понякога се сравнява с гранясало масло или сирене, потвърждавайки по-ранна работа, демонстрираща подобно предпочитание при друг вид комари. Ние произвеждаме тези киселини в нашия себум, мастния слой, който предпазва кожата ни, но те също се образуват, когато полезните микроби, живеещи на повърхността на кожата ни, усвояват нашите секрети.

Насекомите са привлечени и от ацетоин, който също се произвежда от кожни микроби. „Така че, определено изглежда, че кожният микробиом играе голяма роля в това как миришем и колко сме привлекателни“ за комарите, казва Ранкин-Търнър.

И докато фактори като бременност, заболяване или това, което ядем и пием, могат да повлияят на аромата ни, някои от характеристиките му са забележително стабилни, запазвайки се месеци и дори години. Това съответства на наблюдението, че някои хора, като Заринс, английският професор, са склонни да привличат комари.

„Много от нас, които работим в тази област, искаме да разберем какво прави един човек по-привлекателен от друг човек, защото тази тайна може да ни позволи да направим следващото поколение репелент“, казва Матю Дегенаро, генетик, специалист по комари във Флоридския международен университет, който не участва в настоящото изследване.

Заблуждаване на комарите

От шампоан през дезодорант до сапун, повечето хора използват продукти за лична хигиена всеки ден. И ако миризмата на тялото може да привлече комарите, може би измиването или наслояването на аромати върху нея може да ги обърка. Но реалността е по-сложна, както учените откриват в скорошно проучване, което изследва как тези сапуни влияят на способността на комарите да ни проследяват.

Най-напред изследователите сравняват броя пъти, когато комарите кацат върху найлонов ръкав, който е бил носен на неизмитата ръка на субект, спрямо този, който е бил носен на измитата ръка на същия субект. Експериментът е повторен при четири различни субекта и четири различни сапуна.

За изненада на изследователите, в някои случаи миенето увеличава броя на кацащите комари, което показва, че сапунът е увеличил привлекателността на този човек за комарите. Но ефектът е непоследователен - например сапуните Dove и Simple Truth правят някои (но не всички) хора по-примамливи, докато Native изглежда намалява привлекателността на хората.

Противно на очакванията, химическото съдържание на сапуна може да е по-малко важно от това как това съдържание реагира с индивидуалната телесна химия на човека, който го използва. „Във всички сапуни, които използвахме, доминира съединение, наречено лимонен, което е известен репелент срещу комари, но три от четири сапуна всъщност увеличиха привличането на комари“, казва Клеймант Винога, невроетолог във Virginia Tech и съавтор на проучването. Следователно един и същ химикал може да бъде привлекателен или отблъскващ за комарите в зависимост от концентрацията му и начина, по който се комбинира с други естествени химикали, присъстващи върху човешката кожа. В природата може би една комбинация от химикали се интерпретира от комара като „растение“, докато различно съотношение на същите компоненти може да означава „човек“.

В следващата фаза на проучването изследователите анализират найлоновите ръкави от първоначалния експеримент, за да изберат комбинации от химикали, свързани с привличането и отблъскването на комарите. С тези данни те създават атрактивна смес и смес от репеленти, и ги тестват при пети субект, който не е участвал в предишните експерименти. Когато им е даден избор между ръкав, напръскан с атрактивната смес, и ръкав, напръскан с минерално масло (контролата), комарите преобладаващо предпочитат атрактивната смес, казва Клои Лахондер, ентомолог във Virgina Tech и съавтор на изследването. По същия начин комарите предпочитат да кацат върху ръкава с минерално масло, когато им се предлага избор между него с този с репелентната смес.

С бъдещи проучвания и повече участници Лахондер се надява да използва мощни инструменти като машинно обучение, за да каже: „Въз основа на миризмата, която излъчвате, можем да разберем дали това би бил добър сапун, който да използвате, за да избягвате комарите.“

Най-добрите начини за отблъскване на комарите

Изследванията за създаване на ефективни репеленти все още са в начален етап, но учените имат някои идеи, базирани на настоящата наука. Лахондер предлага да опитате продукти с аромат на кокос, ароматът, свързан със сапуна, който по-последователно възпира комарите. „И тъй като миризмата на вашето тяло може да е определяща, експериментирайте с различни сапуни, за да видите кой работи най-добре.“

Лахондер препоръча да се възприемат стратегии, които използват изследователите на комарите. „Когато събираме комари, носим дълги ръкави и светли дрехи, защото тъмните цветове привличат комарите.“

Но най-добрата защита, която имаме срещу комарите, си остават традиционните репеленти като DEET, които експертите препоръчват, ако планирате да посетите региони, където болестите, пренасяни от комари, са ендемични. Естествените репеленти като масло от лимонов евкалипт също могат да работят, но те са много по-малко ефективни и трябва да се прилагат по-често.

Според Дегенаро обаче „бъдещето е в разбирането на микробиома на човешката кожа и разработването на пробиотичен разтвор, който ще манипулира този микробиом, за да предпази хората от ухапвания от комари.“

За Мария Елена де Обалдия, неврогенетик, изучавала обонянието на комари в Университета “Рокфелер”, която не участва в новото изследване, продължаването на изследванията е от решаващо значение, ако искаме да изпреварим еволюцията на комарите. Някои видове комари, например, са започнали да се хранят по-рано през деня, за да преодоляват използването на мрежи против комари за легло. „Разбирането как комарите ни намират в нашата среда и как ги привличаме, ще ни помогне да разработим по-ефективни репеленти.“

Що се отнася до Заринс – тя няма търпение да дойде денят, когато ще може да намери репелент, който работи както за нея, така и за сина ѝ.