Видеоигрите правят хората по-добри мениджъри

Наука

Изследователят Йенс Юнге твърди във Wirtschaftswoche, че хората, които редовно играят на видеоигри могат да работят по-добре на мениджърски позиции.

Всеки, който играе видеоигри си губи времето, затъпява и развива по-голям потенциал да прояви насилие: допреди няколко години геймърите трябваше да се сблъскват с тези предразсъдъци. Днес виртуалното хоби се разглежда в различна светлина. Играенето е част от ежедневието и вече няма възрастови граници. Успешни ръководители като основателят на Facebook Марк Зукърбърг също призовават децата редовно да играят игри. Това не е изненадващо, след като във видеоигрите трябва да се вземат решения, да се планира и да се управлява ежедневно. Е, това прави ли геймърите по-добри мениджъри?

Така смята Йенс Юнге, директор на Института по Лудология* (*науката за изучаването на игри) към Университета SRH в Берлин. Според него онези, които играят компютърни игри редовно са по-добре подготвени и за реалния живот, казва той. Юнге би искал играенето на видеоигри да бъде включвано и при интервютата за работа: „Кажи ми какво играеш и ще разбера какво можеш да правиш и къде мога да те използвам.“

С практикуването на това хоби могат да се усвоят различни умения. При онлайн игрите с много играчи като World or Warcraft например се развива способността за работа в екип чрез взаимодействието с другите. Играчите обединяват усилия в кланове и гилдии, обсъждат тактики и координират стратегии, за да победят следващия опонент.

В тези кланове има структури на властта, в които лидерите трябва да управляват виртуалната група отчасти както компаниите. „Ако някой успее да мотивира 60 души от цял свят да си навият часовниците за пет сутринта в събота сутрин и те идват навреме за битките, това е забележително“, казва Юнге във Wirtschaftswoche, цитиран от Business insider.

Видео игрите насърчават и стратегическото мислене. При стратегически игри като Age of Empires или Starcraft, играчите трябва да управляват сложни процеси за кратки периоди от време. „Тази форма на справяне със сложността е нова културна техника, която е много важна за днешните условия на работа и това може да се научи само чрез компютърните игри“, акцентира изследователят.

Проучване на Лихтенщайнския университет също доказва, че добрите комарджии са и добри мениджъри, отбелязва Business insider.

Изследователите тестват мениджърските умения на геймърите използвайки стратегическата игра Civilization.

Резултатите сочат, че онези, които успяват в играта могат по-добре да решават проблеми и да се организират – две качества, които съвременните мениджъри трябва да притежават.