Версай – величие и блясък - галерия

Цивилизация

Малко са местата по света, които могат да се мерят с разкоша на Версайския дворец. Разположен в предградията на Париж, бившият дом на френските крале предлага на посетителите възможност да минат по стъпките на кралските величия.

Галерия | Версай – величие и блясък - галерия

Вижте 11 снимки

от екип на National Geographic и Гарет Джоунс

Комплексът е бил направен по поръчка на Луи XIV, който премества управлението на страната във Версай през 1682 г. и е искал дворец, който да отговаря на величието на управлението му.

Това е особено видно в Огледалната зала. Тя има площ над 750 квадратни метра и е украсена с огромни огледала, позлатени статуи и смайващи полилеи. Наистина впечатляващ е сводестият таван изрисуван от Шарл льо Брун със сцени от управлението на монарха. Тук през 1919 г. е подписан и Версайският договор с който официално приключва Първата Световна война.

Разкошът на палата се допълва и от околностите - сградите от розов мрамор и очарователните градините от XVII в.

По-късно Наполеон Бонапарт често отсядал в двореца, а Шарл дьо Гол превърнал северното крило на двореца в официална президентска резиденция, която все още приема гости на държавния глава.

Версай е епицентър на Френската кралска власт повече от век – до 1789 г. когато група революционери опустошават двореца. Тълпата изпраща Луи XVI и Мария Антоанета в Париж, където те в крайна сметка биват обезглавени.

Френските монарси отдавна са си отишли, но Версай остава национална икона. В началото на XIX век части от двореца са отворени за посещения и превърнати в музей.