Великият Юлий Цезар

Цивилизация

Той превърна Рим от република в империя
СНИМКА: HULTON ARCHIVE, GETTY
СНИМКА: HULTON ARCHIVE, GETTY

Малцина римляни биха избрали младия Юлий Цезар (около 100–44 г. пр.Хр.) за човека, който ще господства над света. Но когато повежда войските си през река Рубикон в разрез с римския сенат, той се отличава от останалите и поставя Рим по пътя на промяната от република към империя.

Възходът на политическата му кариера започва на около 40-годишна възраст, изковавайки Първия триумвират с Помпей Велики, пълководец и държавник, и Марк Лициний Крас, един от най-богатите хора в Рим. А през 59 г. пр.Хр. е избран за консул.

Той знае, че се нуждае от голяма военна победа, за да спечели трайна слава, затова решава да завладее галите-келти, които по онова време обитават днешна Франция. Седемгодишната офанзива на Цезар приключва триумфално през 51 г. пр.Хр. Вождът на Галия Верцингеторикс е изпратен в Рим, окован във вериги, преди да бъде ритуално удушен. Войниците на Цезар убиват или поробват повече от един милион гали. Съкрушителна победа задълбочава нарастващото му съперничество с Помпей, който пък от своя страна заема мястото на Цезар като консул.

Галерия | Как Константинопол измести Рим

Вижте 3 снимки

През януари 49 г. пр.Хр. Юлий Цезар и легионите му прекосяват река Рубикон в Италия, границата, отвъд която не може законно да командва войските си. Чрез действието си обявява гражданска война и директно „хвърля ръкавицата“ към Помпей, който трябва да защитава интересите на Сената. Излиза като неоспорим победител от войната и прогонва Помпей от Италия, като го заточава в Гърция.

Но Помпей бяга в Египет, където е предаден и убит. Цезар го преследва в Северна Африка и е политически и романтично „оплетен в мрежите“ на царица Клеопатра, която по-късно му ражда син, наречен Цезарион.

Галерия | Кой е Ханибал?

Вижте 3 снимки

През 46 г. пр.Хр. Цезар се завръща триумфално в Рим. Като владетел той налага няколко ползотворни реформи в римското общество и държава.

През 45 г. пр.Хр. се обявява за пожизнен диктатор. Застрашени от тиранията му, група сенатори, водени от Брут, замислят заговор срещу него. На 15 март 44 г. пр.Хр. е убит, като е намушкан 23 пъти.

Галерия | Клеопатра и Антоний. Щастлива и трагична любов

Вижте 4 снимки

Въпреки че конспираторите са елиминирали самия Цезар, те нито са осуетили плановете му, нито са спасили републиката. Неговият наследник Октавиан надживява антагонистите на Цезар и става първият римски император. В съответствие с вечното търсене на славата след смъртта си Цезар се сдобива с една последна титла. Сенатът посмъртно му дава титлата Божествен Юлий, което го превръща в първия исторически римлянин, който е обожествен.