Великите пирамиди в Гиза

Цивилизация • •

Как са издигнати Великите пирамиди в Гиза е една от най-големите мистерии на Египет и на света.

И трите Велики пирамиди в Гиза, с техните сложни гробни комплекси, са построени по време на усилен период на строителство между 2550 до 2490 г. пр.н.е...

И трите Велики пирамиди в Гиза, с техните сложни гробни комплекси, са построени по време на усилен период на строителство между 2550 до 2490 г. пр.н.е. Издигнати са от фараоните Хуфу (най-високата), Хафрен (на заден план) и Микерин (на преден план).

© Кордан Прес

Пирамидите в Гиза са създадени, за да пребъдат във вечността. И те правят точно това. Монументалните гробници са реликви от епохата на Старото царство на Египет, построени преди около 4500 години.

Египетските фараони вярвали, че ще станат богове след като животът им на Земята завърши. За да се подготвят за това, те издигали храмове на боговете и масивни пирамидални гробници за себе си – пълни с всичко нужно за един владетел и с което да подсигури съществуването си в отвъдния свят.

Фараонът Хуфу започва първия проект за пирамида в Гиза около 2550 г. пр.н.е. Тя е и най-голямата. Извисява се на около 147 м над платото и е изградена приблизително от 2,3 милиона каменни блока, всеки от които тежи средно от 2,5 до 15 тона.

Синът на Хуфу, фараонът Хафрен, построява втората пирамида в Гиза около 2520 г. пр.н.е. Неговият некропол включва и Големия сфинкс - мистериозен варовиков паметник с тяло на лъв и глава на фараон. Сфинксът е стражът на целия гробничен комплекс на фараона.

Третата от пирамидите в Гиза е значително по-малка от първите две. Построена е от фараона Микерин (Менкаура) около 2490 г. пр.н.е. и включва много по-сложен погребален храм.

Изключително масивни, всяка от тези пирамиди е само част от по-голям комплекс, включващ дворец, храмове и различни съоръжения.

Строителите на пирамидите

Древните инженерни подвизи в Гиза са толкова впечатляващи, че дори днес озадачават учените. И все пак, те са разбрали много за хората, които са ги построили, както и за властта на царете, без която това не би могло да се случи.

Строителите били квалифицирани и добре платени египетски работници, които живеели във временен град, създаден в непосредствена близост и специално за тях. Археологическите разкопки на това място разкриват строго организирана общност, разполагаща със значителни ресурси, която трябва да е била подкрепена от силна централна власт.

Вероятно целият елит на древното египетско общество е допринесъл с работници, храна и други неща от първа необходимост, за това, което изглежда се превръща в национален проект за демонстрация на богатството и силата на фараоните.

Подобни разкрития карат Захи Хауас, историк и археолог, един от най-известните египтолози в света, главен секретар на Върховния съвет по антиките на Египет (до 2011 г.) и изследовател на National Geographic, да отбележи, че в известен смисъл пирамидите са построили Египет, а не обратното.

Съхраняване на миналото

Ако пирамидите са помогнали за изграждането на Древен Египет, то те са и това, което го е съхранило. Защото Гиза ни позволява да изследваме един отдавна, отдавна изчезнал свят.

„Много хора мислят за това място просто като за гробище в съвременния смисъл, но то е много повече от това“, казва Питър дир Мануелян, професор по египтология в “Харвард”. „В тези украсени гробници имате прекрасни сцени от всеки аспект на живота в Древен Египет, така че не става дума само за това как египтяните са умирали, но и как са живели.”

Родственици на фараона, като Нефертиабет - дъщерята на Хуфу, изобразена на този релеф, открит в нейната гробница в Гиза, са погребани до пирамидата на...

Родственици на фараона, като Нефертиабет - дъщерята на Хуфу, изобразена на този релеф, открит в нейната гробница в Гиза, са погребани до пирамидата на владетеля.

© Вернер Форман

Изкуството в гробниците включва изображения на древни фермери, които обработват нивите си и отглеждат добитък, на занаятчии, които изработват предмети от дърво или шият облекла, на религиозни ритуали и погребални практики.

Рисунките и текстовете, изписани по вътрешните стени на пирамидите дават възможност да изучим езика на древните египтяни. „Почти всеки аспект от египетската цивилизация, който искате да изучавате, е достъпен на стените на гробницата в Гиза“, казва дир Мануелян.

И за да направи тези ценни ресурси наистина достъпни за всеки, дир Мануелян оглавява проекта Giza Archives - огромна колекция от снимки, планове, чертежи, ръкописи, описи на предмети и дневници от археологически експедиции в Гиза, като дори има възможност за виртуални посещения на платото.

По-старите архивни документи съхраняват картини, надписи и артефакти, които в последствие са избледнели, били са изгубени или унищожени, и отключват гробници, недостъпни за обществеността.

Дир Мануелян се надява архивът да стане най-голямото онлайн хранилище на информация за Гиза.

Но той подчертава, че нищо не би могло да бъде възпроизведено по автентичния начин или да замени усещането от това да бъде видяно лично в Гиза.

Бъдещето на пирамидите

След настъпването на Арабската пролет през 2011 г., туристите в Гиза намаляват. Политическите сътресения в Египет продължават с години. Страната преминава през няколко смени на властта, а политическата нестабилността означава, че бъдещето на туризма до Великите пирамиди остава несигурно.