Великата китайска армада

Цивилизация

Преди 6 века един евнух с исполински ръст на име Джън Хъ командвал флотата от търговски кораби на династията Мин, чиито експедиции стигнали чак до Африка.
© от Франк Вивиано; снимки: Майкъл Ямашита

Галерия | Великата китайска армада

Вижте 7 снимки

Гледана от скалите на нос Дондра, най-южната точка на Шри Ланка, флотата на династията Мин се мержелее като гигантска сянка на хоризонта. Растейки, сянката се преобразува на облак от изпънати платна, пламтящи на тропическото слънце, в чиято огнена прегръдка изниква невиждан дотогава огромен плаващ град. Чиновниците, войниците и зашеметените селяни, сбрани на нос Дондра, не могат да повярват на очите си - в цялото си ужасяващо величие, разгърнала се на километри в Индийския океан, пристига армадата на Джън Хъ, адмирал на имперския флот на династията Мин.

През юли 1405 г., великата армада на Мин вдигнала котва от Нанкин и се отправила на първото от седем епични пътешествия - на запад чак до Африка. Това станало почти век преди Христофор Колумб да стигне до Америка, а Вашку да Гама до Индия. Но дори тези европейски експедиции биха изглеждали нищожни в сравнение: всички кораби на Колумб и Да Гама, взети заедно, биха се побрали на една-единствена палуба на един-единствен съд от флотата, отплавала под командването на Джън Хъ.

Нейният командир е най-значимата морска фигура в 40-вековната история на Китай - мечтател, който си представял един нов свят и се заел да го построи. При това той бил изключително невероятен кандидат за адмирал на която и да било флота, още по-малко на тази на Драконовия трон.

Най-великият мореплавател в китайската история израснал в планинското сърце на Азия, на седмици път от най-близкото пристанище. И което е още по-невероятно - по произход Джън дори не бил китаец, а мюсюлманин от Централна Азия. Роден като Ма Хъ и син на провинциален чиновник в монголската провинция Юнан, той попаднал в плен при нашествието на китайската армия над монголите през 1382 г. След като го подложили на ритуална кастрация, Ма бил обучен за императорски евнух и изпратен в двора на Джу Ди, войнствения принц на Йен.

След 20 години треперещото пред ножовете на Мин момче било вече един от главните помощници на принца и ключов стратег на бунта, превърнал през 1402 г. Джу Ди в император Юнлъ (Вечно щастие). Заради подвизите му в битката при Джънлунба близо до Пекин бил прекръстен на Джън и избран да командва една от най-могъщите военноморски сили, създавани някога.

Шест века по-късно двамата с фотографа Майкъл Ямашита предприехме търсене на наследството на Джън Хъ, тръгвайки от Китай - пътуване от 16 000 км, което щеше да ни отведе от Юнан до източния бряг на Африка. По пътя започна да ми се струва, че съм открил самия адмирал.

Декември 2007

Вижте повече

Декември 2007