Вечерният час в борбата с коронавируса

Наука

За последните няколко месеци вече няколко страни въвеждат вечерен час като мярка в борбата срещу коронавируса. Бърз поглед показва, че тя в някои случаи работи, в други – не.

За последните няколко месеци вече няколко страни са въвели вечерен час като мярка в борбата срещу коронавируса. Бърз поглед показва, че тя в някои случаи работи, в други – не.

В отговор на втората вълна от коронавирус Франция налага вечерен час в много области в края на октомври – от 8 вечерта до 6 сутринта. От 30 октомври имаше и сериозен локдаун в страната и бяха затворени магазини и барове.

Според проучване, публикувано през ноември от екип френски изследователи, вечерният час всъщност има ефект. Във възрастовата група над 60, броят на новозаразените в резултат на мярката е намалял. При по-младите възрастови групи обаче вечерният час не е имал ефект; само локдаунът е довел до по-малко нови инфекции.

Междувременно, с около 20 000 нови инфекции на ден, ситуацията е по-малко драматична, но все още експлозивна. Едва миналата седмица френското правителство затегна вечерния час, който сега важи в страната от 6 вечерта. Все още не може да се предвиди дали тази мярка ще помогне за намаляването на броя на новите инфекции.

Учени от Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, които публикуват проучване за ефективността на вечерния час в САЩ, стигат до заключението, че „той има важен и дълготраен ефект“, тъй като процентът на заразата категорично спада след въвеждането му в съответните места.

Политиката на Великобритания спрямо коронавируса е променлива по време на цялата пандемия. Министър председателят Борис Джонсън пробва различни варианти. В началото на корона кризата, дори се обсъжда дали просто населението да не се „зарази“. Рязкото покачване в броя на заразените от септември и сегашното извънредно положение във Великобритания с висок брой на смъртни случаи води до заключението, че вечерният час просто няма ефект.

Турция доста често прибягва до вечерния час и то за дълго време. През миналата пролет имаше няколко етапа: през март той беше въведен за рисковите групи и за хора над 65; през април правителството на президента Ердоган въведе пълен вечерен час, след това той остана да важи само за уикенда.

Освен затварянето на ресторанти и магазини мерките са спомогнали за контролирането на броя новозаразени през лятото. През есента имаше втора вълна в Турция – и правителството отново отговори с вечерен час.

В края на ноември правителството забрани използването на обществен транспорт за граждани над 65 и под 20 години. Там също така имаше вечерен час между 9 вечерта и 5 сутринта. Този час е в сила за целия уикенд от декември. За сегашните мерки може да се каже: на 8 декември новите инфекции на ден в Турция стигат най-високото си ниво с над 33 000 случая. Понастоящем броят им е между 5000 и 7000. Вероятно е вечерният час да е допринесъл за този успех.

Учени се опасяват, че мерките срещу коронавируса ще разклатят имунната ни система

Вижте повече

Учени се опасяват, че мерките срещу коронавируса ще разклатят имунната ни система

Имунната ни система се натоваарва по-малко от обичайното при локдаун и изключителни мерки за хигиена. Поради това учените се страхуват, че телата ни ще станат по-податливи...