Вече можете да се гмуркате до потъналия „Титаник“

Цивилизация

Минали са повече от 100 години, откакто „Титаник“ - най-големият пътнически кораб в света по онова време - в резултат от сблъсък с айсберг потъва. Повече от 1500 души от приблизително 2200, които са били на борда, са загубили живота си.
© Снимка: iStock

Въпреки че потъването на „Титаник“ е една от най-големите катастрофи в историята на мореплаването, това събитие се радва на огромна популярност в литературата, изкуството, киното, а вече и в индустрията за приключения. През 2019 г. ще можете да се включите в една от шестте така наречени експедиции Titanic Survey и да се доближите до потъналия кораб, както никога досега.

 

Единадесетдневна екскурзия с обучителни сесии

Както компанията Ocean Gate Expeditions пише на своя уебсайт, пътешествието започва от канадския остров Нюфаундленд през юни 2019 г. и ще продължи 11 дни, като ще ви помогне да опознаете „Титаник“. Това е времето, необходимо за да завършат всички обучения, нужни за оптимална подготовка във и под водата.

Галерия | „Титаник“ се завръща: Точно копие на оригинала ще...

Вижте 4 снимки

По време на пътуването ще бъдете настанени на различни платформи в океана, докато същинското гмуркане отнема между шест до осем часа. Гмуркането до „Титаник“, който е на морското дъно - 3,8 километра под морското равнище, продължава само час и половина.

Можете да разгледате кораба с подводница

Както можете да видите на уебсайта, ще изследвате „Титаник“ в малки подводници, придружени от капитан, трима специалисти по гмуркане и експерт по „Титаник“. Ще имате на разположение три часа, за да изследвате останките с помощта на таблет. Ще можете да използвате камери за да снимате, да проверите местоположението на подводницата ви или да прегледате сонарни изображения, да създадете 2D и 3D лазерни сканирания, или да потърсите специфични компоненти на кораба.

Истинската история зад откриването на „Титаник”

Вижте повече

Истинската история зад откриването на „Титаник”

В продължение на години заслугата за невероятното откритие на останките на „Титаник“ на дъното на океана през 1985 година беше отдавана на усилията на учените.

Ако се интересувате от експедицията, не само трябва да сте пълнолетен и в добро физическо здраве, но и да се бръкнете надълбоко в джоба. Експедицията струва 105 129 долара (еквивалентът на 92 474 евро) на човек - това трябва да е точно толкова, колкото през 1912 г., е струвало пътуване в първа клас на „Титаник“. В края на краищата цената включва храна и необходимото оборудване...