Колко опасен е новият вариант Mu на COVID според учените?

Наука • •

Лабораторните проучвания показват, че този вариант може да е по-неуловим за имунната система, но изостава от Delta по отношение на разпространение и заразяване на клетките.

Жена носи пластмасова защитна маска, докато чака да се ваксинира за COVID-19 в Кито, Еквадор, 8 юли 2021 г.

Жена носи пластмасова защитна маска, докато чака да се ваксинира за COVID-19 в Кито, Еквадор, 8 юли 2021 г.

© Фотограф: Франклин Джаком

Един от най-новите варианти на COVID-19, известен като Mu (на бълг. ез. - Мю), вече е разпространен в 42 държави. Първоначалните проучвания сочат, че той се предава по-лесно от опасния вариант Delta, който предизвиква възраждане на пандемията в различни държави.

До момента има 11 отличаващи се варианта, които СЗО кръщава последователно на букви от гръцката азбука. Най-новият вариант, Mu, е дванадесети по ред.

Mu бързо се превръща в доминиращ щам в Колумбия, където е открит за първи път през януари, но в САЩ, където Delta вирусът е доминиращ, той е по-слабо разпространен.

Учените смятат, че новият вариант не може да се конкурира с Delta, който е силно заразен.

В Колумбия обаче вариантът Mu е отговорен за повече от една трета от случаите на COVID-19. Той има редица мутации, които му помагат да избягва защитата, осигурявана от имунната система, ваксините или естествения имунитет след прекарана инфекция.

Какво прави Mu различен

Повечето генетични последователности разкриват, че Mu има осем мутации в своя шипов протеин, много от които присъстват и в опасни варианти като Alpha, Beta, Gamma и Delta.

Някои от мутациите на Mu, като E484K и N501Y, помагат и на други варианти да избегнат антителата от ваксини с матрична РНК (mRNA). При Beta и Gamma вариантите, мутацията E484K прави щамовете по-устойчиви на единична доза ваксини с матрична РНК.

Проучване, което все още не е рецензирано, показва, че мутацията P681H пък помага за предаването на Alpha варианта и е възможно да направи същото за Mu. Но Mu съдържа и нови мутации, които не са наблюдавани при други варианти, така че техните последици не са напълно изяснени.

Друго проучване, което също още не е рецензирано, използващо епидемиологични модели, изчислява, че Mu е до два пъти по-заразен от първоначалния SARS-CoV-2 и причинява вълната от смъртни случаи от COVID-19 в Богота, Колумбия, през май 2021 г. Същото проучване предполага, че имунитетът, получен след прекарана предишна инфекция, е с 37 % по-малко ефективен срещу Mu.

„В момента нямаме налични доказателства, които да предполагат, че този нов вариант наистина е свързан със значителна промяна в COVID“, казва Алфонсо Родригес-Моралес, президент на Колумбийската асоциация по инфекциозни болести.

Появяват се обаче някои улики, че Mu може да отслаби защитата на антителата, получавани при поставяне на някоя от наличните ваксини. Междувременно, лабораторно създаден вирус, имитиращ Mu, е по-малко засегнат от антитела на хора, прекарали COVID-19 или ваксинирани с Comfarti на Pfizer. Поредно проучване, което не е рецензирано, установява, че Mu е най-устойчивият на ваксини вариант от всички известни до момента.

Според Родригес-Моралес ваксините срещу COVID-19 Pfizer, Astra Zeneca, Johnson & Johnson и Sinovac, всички от които се предлагат в Колумбия, все още предлагат добра защита срещу Mu.

Колко разпространен е Mu

Вариантът Mu бързо се разпространи в Южна Америка, но е трудно да се узнае с точност докъде точно е стигнал, казва Паул Карденас, микробиолог от Университета Сан Франциско де Кито в Еквадор.

„В [Латиноамериканските страни] имаше много ниска последователност на щамове в сравнение с броя на случаите, които имаме“, казва Карденас. Държавите от Южна Америка са подредили [в последователност] само 0,07 % от общия брой на случаите на SARS-CoV-2, въпреки че 25 % от глобалните инфекции настъпват именно в този регион. Това контрастира с 1,5 % от всички положителни случаи, последователни в САЩ, и 9,3 % от всички положителни случаи, последователни във Великобритания.

Въпреки това, с изключение на Колумбия, където Mu се разпространява от края на февруари, вариантът остава сравнително по-малко разпространен в световен мащаб, включително в останалата част на Южна Америка.

„Допълнителните доказателства за Mu са оскъдни, подобно на доказателствата за Lambda и други разпространени в региона варианти, поради ограничения брой проведени изследвания. Вероятно защото тези варианти засега не представляват значителна заплаха на запад, за разлика от Delta”, казва Пабло Tsukayama, микробиолог от Перуанския университет “Кайетано Ередия” в Лима. Той се надява, че определението на СЗО за Mu като вариант, който заслужава да се обърне сериозно внимание, ще промени това.