Ваксините срещу коронавирус са по-малко ефективни при жените

Наука

Клинични проучвания сочат, че ваксините срещу коронавирус са по-малко ефективни при жените, отколкото при мъжете. В момента се провежда изследване да се установи защо това е така.

33-годишната медицинска сестра Ана Керн от Ферндейл, Мичигън не предполага, че ще се зарази с Covid-19 след приема и на двете дози ваксини. Тя се ваксинира през януари, но през април се оказва с положителен тест: вирусът стига до нея при контакт с неваксиниран колега. Оттогава страда от умора и сърцебиене.

Данни от клинични проучвания предполагат, че ваксините срещу коронавирус са по-малко ефективни при жените. Например ваксината на Бионтек/Пфайзер е ефективна 96,4% при мъжете и 93,7 % при жените. Известната ефективност от 95,4% е средната стойност на тези проценти. Ваксината на Модерна е 95,4% ефективна при мъжете и 93,1 % при жените. Тази на Johnson&Johnson намалява рискът от тежко протичане на болестта с 68,8% при мъжете, а при жените с 63,4%.

Тези резултати са „малко объркващи“, казва Сабра Клайн. Тя е един от директорите на Центъра „Джон Хопкинс“ за женско здраве, секс и джендър изследвания. Тъй като жените по принцип имат по-силен имунен отговор на ваксините в сравнение с мъжете, това често води до по-голяма защитна реакция. Учени подозират, че по-високите нива на естроген играят важна роля, тъй като естрогенът стимулира имунната система.

Само няколко практични изследвания изследват ефективността на ваксините срещу коронавирус при мъжете в сравнение с жените в подробности. Заключенията предстоят.