Ваксината срещу коронавирус не е панацея

Наука

Вече има няколко ваксини, които са във важната трета фаза на тестване и одобряването им до края на годината изглежда напълно възможно. Когато ваксината е налице опасността от коронавируса би трябвало да е изчезнала. Но дали е така?
© Снимка: iStock

За съжаление не е толкова просто, пишат в The Lancet Малик Пейрис и Габриел М. Люн - лекари и професори от Хонконгския университет.

Вакисната не винаги предпазва от зараза и разболяване и не ви гарантира, че вируса няма да ви застигне. Учените доказват какво на практика означава това при експерименти с животни. При приматите например ваксината обикновено води до намаляване на симптомите и количеството вирус в долния респираторен тракт. Вирусите обаче остават в горните дихателни пътища и се разпространяват още повече. Така че ваксината не е синоним на развиване на имунитет.

Дори и някои хора да развият имунитет към вируса в резултат на ваксината важният въпрос е доколко ще трае той - при други патогени от семейството на коронавируса, които причиняват настинки, защитата често изчезва след по-малко от година. Предстои учените да изследват това внимателно.

Вече има някои случаи на SARS-CoV-2 при които след преживяване на болестта пациентите се заразяват отново. Поради това не може да се предполага, че ваксините драстично ще намлят или дори напълно ще предпазят предаването на вируса и ще намалят скоростта на разпространение на болестта.

Учените пишат: "Идеята, че имунитета, създаден от ваксина срещу Covid-19, ще даде възможност на хората да се върнат към нормалната ситуация отпреди появата на вируса се базира на илюзорни предположения."