Ваксината на Johnson & Johnson – нужна е само една доза

Новини

Големи надежди се възлагат на четвърта ваксина: тази на фармацевтичния гигант Johnson & Johnson.
Johnson & Johnson също работят по успешна ваксина
Снимка: iStock
Johnson & Johnson също работят по успешна ваксина Снимка: iStock

Две ваксини: тази на Biontech / Pfizer и Moderna, вече са одобрени в Европейския съюз, и третата – на AstraZeneca вероятно ще последва този месец. Въпреки това големи надежди се възлагат на четвърта ваксина: тази на фармацевтичния гигант Johnson & Johnson. Серумът се очаква с нетърпение, тъй като ваксинацията е еднократна и поради това може бързо да гарантира защита срещу Covid-19. Ваксината може да се съхранява  при нормални хладилни температури, което прави логистиката по-лесна.

Резултатите от третата фаза на проучването ще бъдат налични след две или три седмици. Спешното одобрение в САЩ се очаква през март. В ЕС ваксината може да бъде одобрена през първата четвърт на тази година. ЕС е договорил 400 милиона дози от ваксината.

Обратно на обещаното, Johnson & Johnson няма да могат да произведат 12 милиона дози до края на февруари и 100 милиона до края на юни. Твърди се, че компанията е два месеца назад с прекомерно амбициозния си график.

Данните сочат, че след една единствена ваксинация са регистрирани антитела срещу Covid-19 при над 90% от участниците в проучването на 29-тия ден и при 100% от участниците на 57-ия ден. Междинен анализ сочи, че ваксината като цяло се понася добре.