В Япония – празни сгради и намаляващо население

Наука

В Япония има над осем милиона необитаеми сгради – те се толкова много, че собствениците им вече ги подаряват. Други се продават за символични суми от четири долара.
Празна улица в Токио
Снимка: iStock
Празна улица в Токио Снимка: iStock

Много от тези къщи са занемарени – най-вече поради лошо строителство по време на бума на сгради в следвоенния период на 1960-те. Проектираните през онова време постройки имат продължителност на живота от 20 до 30 години. Има обаче и други причини никой да не иска да ги купи.

Населението на Япония намалява, а учени прогнозират, че през следващите две десетилетия то ще спадне с още 16 милиона. Населението застарява, a все по-малко от младите се интересуват от закупуването на собственост.

В Япония мъже се женят за... холограми

Вижте повече

В Япония мъже се женят за... холограми

Всеки, който е имал лош опит с партньора, често не иска да се „хвърли“ в нова връзка - докато болката и мъката не бъдат преодолени.

Младите японци са изправени пред още един проблем, описан с конкретен случай от Business insider.

В Токио минава полунощ и Такехиро Онуки тъкмо си е тръгнал от офиса 16 часа след като е застъпил на смяна. Oнуки, 31 годишен търговец, си проправя път към гарата, за да хване влака в 0:24 – последният, който отива в Йокохама, градът в който живее. Влакът бързо се пълни с други бизнесмени.

Онуки се прибира около 1:30 сутринта. Междувременно е успял да спре в супермаркета, за да си купи сандвич. Когато отваря вратата на спалнята той без да иска събужда жена си, Йошико, която тъкмо е заспала след 11-часов работен ден. Тя му се кара, че вдига шум, той се извинява.

През изминалите две десетилетия истории, като тази на Онуки, са нещо обичайно за Япония. Младите двойки се мъчат да запазят връзките си, посочва Business insider. 

Много наскоро оженили се двойки са принудени да гледат как свободното им време се изпарява и са принурдени да се откажат от всичко: от излизането вечер до създаването на деца.

Стъпка на Япония към решаването на този проблем са повишените усилия в областта на роботиката и изкуствения интелект.