В хотел в Китай роботи приготвят коктейли и се грижат за рум сървиса

Цивилизация Наука

Собственикът на най-големия конкурент на сайта Amazon, а именно Alibaba, откри в град Ханджоу първия си хотел, обслужван от роботи и изкуствен интелект
© Снимки: iStock

Галерия | В хотел в Китай роботи приготвят коктейли и...

Вижте 6 снимки

Напълно възможно е по време на престоя си в хотела да не срещнете никого. Гостите се регистрират чрез лицево сканиране и вратата на стаята им се отваря по същия начин.

В ресторанта към хотела роботи сервират храната, а поръчките се правят чрез смартфон приложение. В бара роботизирана ръка приготвя 20 вида коктейли, а сметките автоматично се оказват в общата ви сметка за престоя чрез лицево разпознаване от монтираните камери.

През изминалия месец хотелът FlyZoo тества новите технологии на Alibaba, които компанията иска да продаде в бъдеще на хотелиерския бранш. „Става въпрос за ефикасно и стабилно обслужване, защото роботите не се влияят от човешките настроения. Понякога не сме в добро настроение, но системата и роботът са винаги“ – подчертава мениджърът на Alibaba Анди Уанг. Конкурентът на Amazon поддържа и високотехнологични книжарници и магазини за хранителни стоки.

Технологиите: къде роботът вече е заменил човека

Вижте повече

Технологиите: къде роботът вече е заменил човека

Все повече дейности се доверяват на кибертехнологиите. Ръкавиците-скенери, цифровите очила, екзоскелетът - това вече не е научна фантастика, а реалност.

Реакцията на гостите е окуражаваща, казват от Alibaba. „Това е нещо много бързо и безопасно“ – твърди посетителката Трейси Ли. Преди всичко тя харесва, че е единствената с достъп до хотелската си стая чрез сканиране на лицето й. Чрез гласова команда може да регулира температурата в стаята, осветлението и завесите. Обикновено новите технологии се приемат с голям ентусиазъм в Китай. Също така там нямат особено притеснение по отношение на защитата на личните данни.

Учени обучават роботи да чувстват болка

Вижте повече

Учени обучават роботи да чувстват болка

Досега роботите можеха само да говорят и вървят като хора, но екип от германски изследователи вече се опитва да придаде на машините и друга човешка способност...

Но според публикации в медиите гостите на хотела робот Henn-na, открит през 2015 г. в Япония, не са особено доволни. Кой иска да бъде събуден през нощта с думите: „Съжалявам, не разбрах какво казахте. Бихте ли повторили въпроса си?“ Просто роботът не е разбрал, че човекът силно хърка...

Галерия | 20 години роботи изследват повърхността на Марс

Вижте 9 снимки

Според Wall Street Journal междувременно хотел Henn-na е изключил половината от своите 243 робота.