В Турция откриха слонова кост, гравирана със сфинкс, лъв и дървото на живота

Наука Цивилизация

Слоновата кост е датирана на 2800 години, от желязната епоха, но е намерена в археологически пласт над много по-стар град - изоставената столица на древната Хетска империя Хатуша, от бронзовата епоха. Археологическият обект се намира близо до днешното селище Боязкале (Богазкьой), на около 145 км източно от Анкара.

Археолозите датират гравираното парче от бивник на слон на около 2800 години.

© Анадолска агенция

Повърхността на предмета е гравирана със сфинкс (човешка глава върху тялото на крилат лъв), както и изображение на истински лъв и две растения, които може да представляват митичното "дърво на живота", съобщава Анадолската агенция.

Според Андреас Шахнер, археолог от Германския археологически институт, който ръководи разкопките в Хатуша от 2006 г. насам, артефактът показва, че селището от желязната епоха е било важно място, въпреки че е създадено, след като хетите изоставят града около 1200 г. пр.н.е., време известно като Колапс на късната бронзова епоха (преходът от бронзовата към желязната епоха в Източното Средиземноморие).

Артефактът, който е дълъг около 30 см и е широк 10 см, може да е бил част от мебел, казва Шахнер пред Анадолската агенция.

„Най-вероятно е бил добавен като декорация на дървена кутия или мебел, изработена от дърво. Предметът е счупен от дясната и лявата страна, но горната и долната му част са в оригиналния си вид. Поради това може да се предположи, че е бил по-дълъг", казва Шахнер.

Шахнер допълва, че този предмет е уникален за Богазкьой. “За пръв път се сблъскваме с предмет, украсен с толкова наситена и красиво изработена сцена. В Богазкьой са направени обширни разкопки в слоя от желязната епоха, но произведение с толкова детайли не е откривано досега", казва археологът.

Той смята, че гравираните символи може да хвърлят светлина върху художествените връзки между селището и другите култури в региона от желязната епоха.

След като проучването на артефакта завърши, той ще бъде изложен в музея в Боязкале (Boğazköy Museum), казва Шахнер.