В Сърбия откриха „магически“ тинтинабулум с фалос

Цивилизация Наука

Фалически предмети като този са били често срещани в римския свят. Те са имали апотропейна функция и са били предназначен да предпазва от "зли очи", както и да защитават имуществото от крадци.

В тинтинабулумите обикновено е бил изобразяван фалос - символ на късмет за римляните. Този тинтинабулум, изобразяващ фалос с крила и крака, е намерен в Прага.

© CC BY-SA 4.0 DEED

Археолозите откриват римска вятърна камбанка (тинтинабулум) с фалос в археологически обект в Източна Сърбия.

Смятало се е, че окачени близо до вратите на къщи и магазини, тези предмети имат магическа защитна функция. Артефактът е открит на верандата на голяма къща на главна улица във Виминациум (лат.: Viminacium, бълг.: Браничево), древен римски град, чиито огромни руини сега лежат близо до сръбския град Костолац, на около 60 км източно от Белград.

„Сградата е унищожена при пожар, по време на който верандата се срутва и пада на земята“, казва за сръбския Sve o arheologija Илия Данкович, археолог от Института по археология в Белград.

Вярвало се е, че необичайният външен вид и шумът, който издават тинтинабулумите, ще изплашат злите духове и ще предотвратят проклятието на “злите очи” (уроки), от което са се страхували много в древността.

Подобно на много тинтинабулуми, намереният във Виминациумвключва изображение на голям фалос с крила и крака. Тези предмети са били предназначени да плашат злите духове с необичайния си външен вид и шума, който издават, поклащани от вятъра.

© Институт по археология, Белград

Виминациум е бил столица на римската провинция Горна Мизия от I до V век, след което е разграбен от хуните при Атила през 441 г. Градът е възстановен при византийския император Юстиниан. През 584 г. е отново разрушен от аварите. Българите владеят укрепения град, известен с името Браничево, който е средище на епископия по времето на Първото българско царство. През 1207 г. градът е завладян от Унгария, но цар Иван Асен II сключва династичен брак с най-малката дъщеря на унгарския крал Андраш II - Анна-Мария и си възвръща владението му като зестра. В края на XIII век Браничево попада под властта на сръбския крал Стефан Милутин, а през XV век е завладян и разрушен от османците.

Това е вторият тинтинабул, открит в руините на Виминациум, казва Данкович за Live Science. Първият, който не е проучен, в момента се намира в частна колекция в Австрия, казва той. Но новооткритият тинтинабулум е открит в пълния му археологически контекст. „Веднага щом започнахме да го разкриваме, разбрахме какво сме открили“, казва той.

Артефактът е изработен от бронз и изобразява магически фалос с два крака, крила и опашка. Все още не е почистен изцяло от пръстта, като предстои да бъде внимателно реставриран. По тази причина точната му конфигурация не е известна.

„Съдейки по това, което може да се види... има четири камбанки и верига, на която е висял“, казва Данкович, добавяйки, че изглежда има някои допълнителни елементи в дизайна, коквито няма при други тинтинабулуми.

Фалосът не винаги е бил неприличен или еротичен символ за древните римляни, казва Данкович. „Носел е късмет и щастие, и е бил ефикасно оръжие за борба с зли очи. По тази причина фалосите е можело да бъдат видени навсякъде в римския свят, от чашите за вино до амулетите, носени от деца.“

Той добавя, че символът често е бил показван публично, за да призове просперитет и да възпира крадците.

Откриването на тинтинабулума е доказателство, че Виминациум е бил "във всеки смисъл част от римския свят", казва Данкович.

Виминациум е столица на римската провинция Горна Мизия от I до V век. Днес това е един от най-важните римски обекти в Европа. Мики Мистик

© Mickey Mystique/CC BY-SA 4.0 DEED

Такива амулети "са били често срещани в римския свят и понякога са приемали форми, които биха изглеждали много странни или дори комични за нас днес", казва за Live Science Кен Дарк, археолог и историк от Кралския колеж в Лондон, който не участва в откритието.