В Поморие добиват “бяло злато” от незапомнени времена

България

Музей в Поморие грижливо съхранява прастара традиция за добив на сол.
© Снимка: БГНЕС

Единственият в Източна Европа, който показва как се извлича “бяло злато” чрез слънчево изпарение на морска вода, Музеят на солта разкрива древна анхиалска технология. Любопитството на малки и големи събуждат експозиционна зала с фотографии, различни инструменти и уреди, както и цели 20 дка действащи солници.

Културната институция на Поморие пази и уникална колекция фотографии, някои на над 100 години, проследяващи развитието на солодобива в района, а също и стари топографски карти, автентични инструменти и съоръжения.

Бялото злато на Черно море

Вижте повече

Бялото злато на Черно море

Многото лица на солта

В Поморие, древният Анхиало, морска сол се е добивала от незапомнени времена. Според редица исторически изследователи солниците са съществували още преди основаването на града, около V век пр. Хр., а многовековният опит се е предавал от бащи на синове.

Музеят е разположен на самия бряг на соленото Поморийско езеро, а до днес солниците му добиват безценните кристали по същия начин, по който това е ставало и в древността. Освен да видят на живо всички технологични операции, посетителите могат да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, за да усетят автентичната атмосфера на миналото.

И в солта от Черно море има пластмаса

Вижте повече

И в солта от Черно море има пластмаса

Ситуацията с пластмасовите микрочастици във водите на Черно море не се отличава от тази в Средиземно море и Балтийско море.

Натриев хлорид или просто сол, има във всяко домакинство и макар и да не си даваме сметка за това, то е важна част от нашия живот. От древни времена веществото се използва за овкусяване и консервиране на храни, а в наши дни и за много други цели в промишлеността, селското стопанство, поддръжката на пътища и дори пречистването на води. /БГНЕС