В началото на активния сезон на Еверест Непал е притаил дъх

Цивилизация Околна среда

След две години лавини, земетресения и трагедии алпинистите се завръщат на най-високата планина в света. Но както обикновено, опасността и противоречието дебнат отвсякъде.
Лакпа Шерпа, дългогодишен водач в Хималаите, закрепва въже между Лагер I и Лагер II. Той е съосновател на Himalayan Ascent и е един от многото непалци...
Лакпа Шерпа, дългогодишен водач в Хималаите, закрепва въже между Лагер I и Лагер II. Той е съосновател на Himalayan Ascent и е един от многото непалци със своя собствена водаческа компания. Снимка: Аарон Хюи, National Geographic Creative

Галерия | В началото на активния сезон на Еверест Непал...

Вижте 5 снимки

Настана онова време от годината, когато легиони планинари започват да се събират по склоновете на Еверест с надеждата да се възползват от приблизително двумесечния „прозорец“ благоприятно време и да опитат да изкачат най-високия връх на света.

Активният сезон, когато атаката на върха е възможна както откъм Непал, така и откъм Тибет, винаги е бил съпътстван от драми, но 2016 ще бъде особено важна след трите бурни и трагични години.

Сезонът на 2013 година беше помрачен от грозна караница между шерпи и трима известни алпинисти от Запада. През следващата година 16 непалски водачи загинаха при лавина, която се спусна през ледопада Кхумбу - коварно пространство от движещи се ледени блокове и пукнатини, които катерачите трябва да пресекат по пътя към върха откъм непалската страна на планината.

Миналата година земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Непал,  уби над 8 500 души и предизвика свлачища и лавини, които пометоха цели села и пътища. Лавина от скали и лед удари и базовия лагер на Еверест и уби 22 алпинисти и шерпи, превръщайки 2015 г. в най-смъртоносната в историята на планината.

В резултат на този природен катаклизъм за първи път от 41 години насам никой не се изкачи до върха на 8848 метровата планина, а една от най-доходоносните индустрии в обеднелия Непал не донесе никакви средства за страната.

Междувременно трагедията предизвика множество въпроси както на Запад, така и сред непалците относно това дали Хималаите изобщо трябва да бъдат изкачвани.

Но както сподели Дейвид Робъртс, алпинист и автор на National Geographic, "всички очакват с нетърпение началото на сезона“. Времето настана.

Подобни материали:

Тълпи на Еверест

Британски пътешественик - пенсионер качи Еверест

Правителството на Непал ще заседава на Еверест

Алпинисти доброволци чистят Еверест