В Китай откриха три гробници на 1800 години, една от които е непокътната

Цивилизация Наука

Археолозите смятат, че всички хора, погребани в гробниците по време на династията Хан, са били от едно и също богато семейство.

Гробниците, открити в китайската провинция Шандун датират от времето на династия Хан, която управлява Китай между 206 г. пр.н.е. и 220 г. сл. Хр.

Гробниците, открити в китайската провинция Шандун датират от времето на династия Хан, която управлява Китай между 206 г. пр.н.е. и 220 г. сл. Хр.

© Институт по археология/Китайска академия за обществени науки

Две от гробниците са разграбени и сега са в лошо състояние, но третата е непокътната и съдържа повече от 70 артефакта, включително железен меч и бронзово огледало, съобщава Live Science.

Погребенията, които датират от времето на династията Хан (206 г. пр.н.е. до 220 г. сл. Хр.), са открити по време на разкопки в село, намиращо се в провинция Шандун, на около 580 км югоизточно от Пекин.

Според изявление на Китайския институт по археология, гробниците се намират под надгробна могила в местен парк, който е бил силно повреден от земеделие в миналото, а разкопките са извършени преди паркът да бъде разширен.

Към всяка от гробниците има павиран „гробен път“, водещ надолу към нея. Една от ограбените гробници, както и непокътната гробница съдържат надписи с фамилното име „Хуан“, което предполага, че гробният комплекс е принадлежал на едно и също богато семейство, се посочва в изявлението.

Неограбената гробница е във формата на "дръжка на нож" с дължина около 6,7 м.

Предполага се, че ковчезите могат да "общуват" чрез декоративни прозорци и врати в дървена преграда между тях. Археолозите смятат, че този "жилищен" стил предполага, че хората, погребани в нея, са били съпруг и съпруга, но вероятно са погребани по различно време. Гробните предмети включват бронзови огледала, железен меч, гланцирани керамични съдове - някои с дървени капаци, много лакирани чаши, както и меден печат за документи във формата на костенурка. Един от ковчезите има изящна изработка.

И трите гробници са важни открития, но непокътната гробница ще помогне на да се разкрие повече за погребалните практики в Шандун по време на династията Хан, според изявлението.