В Китай откриха най-старата в света фабрика за монети!

Цивилизация

Археолози, изследващи древния град Джънджоу в китайската източна провинция Хънан, попаднаха на най-старата известна към момента фабрика за монети, където преди около 2 600 години масово са били произвеждани миниатюрни бронзови монети с формата на лопата.

© Снимка: Hao Zhao

Изследването им, публикувано тези дни в журнала Antiquity дава превес на идеята, че първите монети са били сечени не в Турция или Гърция, както се смяташе дълго време, а в Китай.

Джънджоу, град с крепостни стени и ров, е бил основан около 800 г. пр. Хр. , а неговата леярна, където се е отливал бронз и е бил изковаван в ритуални съдове, оръжия и инструменти отваря през 700 г. пр. Хр., казва Хао Жао, археолог в университета в Джънджоу и автор на проучването. Едва след около 150 години обаче край южната порта на вътрешния град започват да се секат монети.

С помощта на радиовъглеродно датиране екипът определя, че сеченото на монети е започнало някъде между 640 г. пр. Хр. и не по-късно от 550 г. пр. Хр. Други проучвания датират монетите от Лидийската империя (днешна Турция) някъде около 630 г. пр. Хр., но Жао отбелязва, че най-ранния монетен двор, който е секъл лидийски монети датира някъде между 575 г. пр.Хр. – 550 г. пр. Хр.

„В момента“, казва Жао, „монетният двор в Джънджоу е с най-точно датиране и е най-старият в света.“

По време на разкопките учените са намерили две монети с форма на лопата, които приличат на умалени версии на градински инструменти, и десетки глинени калъпи, използвани за отливането им. Една от монетите е в почти отлично състояние: близо 15 см дълга и около 6,3 широка бронзовата монета тежи около 27 грама.

Откриването на двете монети и калъпите за отливането им дава възможност на учените чрез радиовъглероден метод да датират фабриката и да я определят като най-старата в света.

Във Франция откриха уникално съкровище от монети

Вижте повече

Във Франция откриха уникално съкровище от монети

Археолози откриха съкровище от златни и сребърни монети край френския град Дижон, съобщава вестник „Фигаро“.