В Катар охлаждат улиците с климатици

Околна среда

В Катар се опитват да борят жегата по улиците с климатици, но те допринасят за по-голямото затопляне на климата.
© Снимки: iStock

Галерия | В Катар охлаждат улиците с климатици

Вижте 8 снимки

Дори при кратка разходка из улиците на катарската столица Доха човек започва да се поти и да иска да се скрие на хлад. В Катар температурите през лятото стигат предела на поносимото: денем те надхвърлят 40 градуса по Целзий и рядко падат под 35 градуса през нощта.

Безмилостната жега е една от основните причини Световното първенство по футбол през 2022 г. да бъде отложено за сравнително по-хладния ноември. В Катар по-хладен означава, че температурите падат докъм 30 градуса по Целзий – пак твърде горещо да се пътува от стадион до стадион или да се обикалят магазините.

Ето защо малката, но изключително богата страна, е намерила решение: външни климатици и то не само за стадионите. По улиците, външните кафенета и ресторанти се усеща хладен полъх, осигурен от безбройните устройства.

„Изключването на климатиците ще направи ситуацията непоносима“, казва Юсуф ал-Хор, основател на организацията Gulf Organization for Research and Development пред Washington Post. „Невъзможно е да се живее нормално“.

Катар е една от най-сухите и горещи страни в света. От началото на индустриализацията температурите тук са се покачили с два градуса (в сравнение с покачване от 0,8 градуса в световен мащаб).

За посетителите на Световното по футбол климатиците на стадионите и булевардите ще направят жегите поносими, но за природата те са абсолютна катастрофа.

Климатиците на сградите допринасят за по-бързото затопляне на планетата, тъй като  консумират голямо количество енергия. Изчислено е, че около 20% от количеството енергия използвано в сградите се консумира от климатици и вентилатори. Повечето страни все още разчитат на твърди горива за добив на енергия и поради това електрическите уреди са непряко отговорни за излъчването на огромни количества парникови газове.

Катар е една от страните с най-високи емисии CO2 на глава от населението.