В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 за орален прием

Наука

Израелско-американската фармацевтична компания Oramed в момента работи по ваксина срещу коронавирус за прием през устата.

Тя е насочена срещу три структурни протеина на коронавируса и може да се окаже по-ефективна срещу новите му варианти (английският вариант, известен под названието B.1.1.7., южноафриканският вариант - B.1.351 и бразилският с варианти, P.1 и P.2). Това съобщава израелският вестник The Jerusalem Post. За слагането на ваксината срещу COVID-19 няма да бъде нужен медицински персонал.

Фармацевтичната компания Oramed, заедно с индийската Premas Biotech, създават компанията Ovarax Medical и притежават нужните технологии за разработването на подобна ваксина. Oramed има опит с ваксини за орален прием, а Prema – в областта на научните изследвания. „Ваксината през устата ще премахне няколко бариери за бързото и широко разпределение. Хората ще могат да я приемат у дома“, казва изпълнителният директор на компанията Надав Кидрон. Оралната ваксина ще може да се транспортира при хладилна температура и да се съхранява на стайна.

Ваксината Oravax е ефективна срещу трите структурни протеина на коронавирсуа, за да е по-ефективна срещу новите варианти, пояснява Кидрон. Учени от компанията установяват, че Oravax подпомага производството на имуноглобулин G (IgG) и имуноглобулин A (IgA). IgA е необходим за гарантирането на имунитета.

Към момента израелската орална ваксина все още е в първа фаза на разработване. Скоро тя ще бъде дадена на здрави хора за първи път. Ще отнеме време обаче преди да излезе на пазара.


Как действат ваксините

Вижте повече

Как действат ваксините

Учените наблюдават слагането на ваксините от Moderna, Biontech / Pfizer и AstraZeneca. Те вече значително са намалили инфекциите, болничния престой и смъртните случаи навсякъде по света.