В Европа са изчезнали стотици милиони птици за последните 40 години

Природа

Една на всеки шест птици в Европа е изчезнала от 80-те години на миналия век до днес, установява ново проучване. Това представлява поразителна загуба от 620 милиона отделни индивида птици.

Полет на скорци на вечерна светлина.

Полет на скорци на вечерна светлина.

© Илюстрация: IStock

„Притеснителното е, че това се случва почти незабелязано, невидимо, тихо, на заден план“, казва Ричард Грегъри от Кралското дружество за защита на птиците (RSPB).

Например, очарователните малки врабчета, които привидно са навсякъде, всъщност са намалели наполовина през последните 40 години.

В момента в природата има почти 75 милиона по-малко скорци, имитиращи звуците на света около нас – това е спад на популацията с 60 %.

„Обикновените птици стават все по-рядко срещани, най-вече защото пространствата, от които зависят, се унищожават от хората“, обяснява Анна Станева от организацията за опазване на околната среда BirdLife Europe.

"Природата е изкоренена от нашите земеделски земи, от моретата и градовете. Правителствата в цяла Европа трябва да установят правно обвързващи цели за възстановяване на природата, в противен случай последствията ще бъдат тежки, включително за нашия собствен вид."

Поне засега тези загуби се отнасят предимно до изобилни видове – 25 % унищожаване на популации на обикновените видове и 4 % загуба на популации на редки видове, пише ScienceAlert..

Но "дори сравнително малки загуби могат съществено да нарушат структурата и функцията на нашата екосистема поради загубата на жизненоважни услуги, които тези птици осигуряват, предупреждават изследователите, водени от Фиона Бърнс, биолог на RSPB.

Врабчета (Passer domesticus).

Врабчета (Passer domesticus).

© Илюстрация: IStock

Не всички новини са лоши

Все пак не всички новини са лоши. Екипът установява и много случаи на увеличаване на птичи популации, включително удвояване на популацията на сокола скитник. Цели седем вида грабливи птици се противопоставят на стряскащата тенденция, благодарение на намаляването на преследването, употребата на пестициди и защитата на видовете.

„Нуждаем се от трансформиращи действия в цялото общество, за да се справим заедно с кризите на природата и климата. Това означава увеличаване на мащаба и амбицията на природосъобразното земеделие, устойчивото горско стопанство и бързо разширяване на мрежата от защитени територии“, каза Бърнс.

Също така, всички ние можем да помогнем чрез засаждане на повече местни видове дървета и растителност в нашите градини, поставяне на кутии за гнезда и хранилки с правилния вид семена за най-суровите зимни месеци. Това "може да е от решаващо значение за оцеляването на популациите”, казват учените.

„Пролетта ще стане много по-тиха без песните на птиците, ако продължаваме по този начин вместо да направим нещо, за да обърнем нещата, и то спешно.”