В Бразилия откриха създание „Едуард Ножиците“, живяло преди 230 милиона години

Наука

Древният хищник, наречен Venetorapter gassenae, е имал голям клюн, масивни ръце и дълги подобни на мечове нокти, които вероятно е използвал, за да се катери по дърветата и да разкъсва плячка.

Илюстрация на Venetorapter gassenae, живял преди около 230 милиона години.

Илюстрация на Venetorapter gassenae, живял преди около 230 милиона години.

© Кайо Фантини

Неговите „ръце и нокти, които приличат малко на тези на Едуард Ножиците, може да са били използвани за улавяне на плячка или катерене по дърветата“, казва за Live Science Родриго Мюлер, палеонтолог от Федералния университет на Санта Мария в Бразилия.

Мюлер и екипът му откриват останките на влечугото в оризова ферма в щата Рио Гранде до Сул в Южна Бразилия.

Странното създание е живяло преди около 230 милиона години през периода триас (преди 252 милиона до 201 милиона години). Вероятно е използвало големия си остър клюн, за да се храни с насекоми, плодове и малки животни като гущери, казва Мюлер, а ноктите си за катерене и обработка на плячка.

Чрез анализиране на скелетни фрагменти учените изчисляват, че V. gassenae вероятно е бил висок приблизително 70 см и дълъг около 1 м. Характеристиките на костта предполагат, че животното е възрастно, казва още Мюлер.

С подобна на пера козина и дълга опашка, V. gassenae е вид лагерпетид (Lagerpetidae) - група влечуги, предшественици на птерозаврите.

Удължен четвърти пръст върху фосилизирания преден десен крайник на V. gassenae не е виждан досега при лагерпетидите, което подсказва, че V. gassenae е особено тясно свързано с птерозаврите.

Фосилите са открити във ферма в Бразилия.

Фосилите са открити във ферма в Бразилия.

© Жанаина Бренд Дилман

„Този удължен четвърти пръст поддържа крилата на птерозаврите, така че V. gassenae може да представлява прехода на лагерпетидите към птерозаврите“.

Обикновено се смята, че лагерпетидите са били по-малко анатомично разнообразни от птерозаврите и динозаврите, отбеляза Мюлер. Но чрез анализиране на формата и размера на вкаменелости от 18 вида динозаври и 10 вида птерозаври, заедно с техните предшественици влечуги, включително V. Gassenae, екипът установява, че лагерпетидите може да са били толкова разнообразни, колкото птерозаврите, и по-разнообразни от динозаврите от триас.

Откриването на повече вкаменелости на V. gassenae може да помогне да се нарисува по-ясна картина на това с какво се е хранило очарователното същество, как е изглеждало и къде е живяло, казва Мюлер.