UV светлината разкрива изненадващи тайни на миди на 240 милиона години

Природа Наука

Древни вкаменелости от мидени черупки придобиват разкошен блясък и разкриват фантастичните си шарки под ултравиолетова светлина.

Вкаменелости от миди Pleuronectites от триаския период (ранна мезозойска ера) с флуоресцентен цветен модел (отляво под нормална светлина, отдясно под...

Вкаменелости от миди Pleuronectites от триаския период (ранна мезозойска ера) с флуоресцентен цветен модел (отляво под нормална светлина, отдясно под UV светлина).

© Клаус Волкенщайн

Палеонтологът Клаус Волкенщайн от Университета в Гьотинген, Германия, насочва ултравиолетова светлина върху мидени черупки, датиращи от преди 240 милиона години. Резултатите са красиви, тъй като бежово-сивите фосилни миди започват да светят в нюанси на оранжево, жълто и червено. Волкенщайн публикува проучването в списанието Palaeontology.

„UV светлината, която е невидима за човешкото око, възбужда органичните съединения във вкаменелостите, карайки ги да светят“, се казва в изявление на Университета в Гьотинген. „Това разкрива изненадващо разнообразие от цветови шарки: различни вариации на ивици, зигзаг и шарки на пламъци.“

Съвременните миди не флуоресцират под UV светлина. Според Волкенщайн, съединенията във фосилните черупки, които светят под ултравиолетова светлина, са се образували по време на процеса на вкаменяване. Цветовете, които се появяват, се различават в зависимост от региона, от който идват вкаменелостите.

Изследователите са използвали ултравиолетова светлина, за да изследват по-нови фосилизирани мекотели, но работата на Волкенщайн показва, че техниката може да се приложи към много по-древни екземпляри. Университетът нарича предметите на изследването на Волкенщайн „най-старите флуоресцентни цветни модели, открити досега“.

Светещите мидени черупки помагат на тези древни реликви да оживеят, подчертавайки разнообразието и красотата на морските животни от миналото на нашата планета, пише CNET.