Ураганите ускоряват глобалното затопляне

Природа Околна среда

Силните урагани в тропическите ширини на Атлантика не само нанасят огромни икономически щети, но и изключително негативно влияят на състоянието на горите на островите в Карибско море и крайбрежието на Америка.
Сезонът на ураганите обикновено продължава в Атлантическия океан половин година - от 1 юни до 30 ноември. 
Снимка: БГНЕС
Сезонът на ураганите обикновено продължава в Атлантическия океан половин година - от 1 юни до 30 ноември. Снимка: БГНЕС

В бъдеще стихийните бедствия ще се превърнат в най-голямата заплаха за тяхното съществуване, пишат учени в списание Nature Communications. „Това, което се случи на Пуерто Рико, е прогноза за бъдещето. Ураганите ще унищожават все повече гори – всичко, което по-рано ги защитаваше от разрушителната сила на стихията, вече не съществува. Площта на горите намалява, те стават все по-малко и по-малко разнообразни, защото не разполагат с време за възстановяване“, заяви Мария Уриарте от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Тайфун, ураган, циклон: каква е разликата?

Вижте повече

Тайфун, ураган, циклон: каква е разликата?

Ураганите, циклоните и тайфуните са едно и също природно явление

През последните три години крайбрежието на Северна Америка редовно е връхлитано от силни урагани, които нанасят огромни икономически щети на крайбрежните градове и селища. Те също така създават големи проблеми за популацията на някои видове редки животни, като пеперудите-монарси. Само през август и септември 2017 г. в Атлантика са възникнали четири силни урагана от четвърта и пета категория: „Харви“, „Ирма“, „Хосе“ и „Мария“, които оставиха Пуерто Рико без ток и създадоха потенциална катастрофална ситуация по атлантическото крайбрежие на САЩ и Мексико.

Освен разрушения, за ликвидирането на които всяка година се харчат десетки милиарди долари, подобни вихрушки изключително негативно влияят на екологичната система на Карибските острови и Централна Америка, унищожавайки колонии от редки видове животните и растения.

Защо този сезон ураганите бяха толкова катастрофални

Вижте повече

Защо този сезон ураганите бяха толкова катастрофални

След „Харви“, „Ирма“ и „Мария“ търсим обяснение защо имаше толкова силни урагани този сезон.

Ураганът „Мария“ е бил изключително разрушителен. Тя е унищожила и сериозно повредила три пъти повече дървета, отколкото ураганите от трета категория. Стихията е засегнала горите изключително неравномерно – част от дърветата не са пострадали, а други са били напълно изкоренени. Сред първите са били ниските палми, а сред вторите – дърветата, които са особено ценени заради своите качества от дърводобивната промишленост. Като цяло ураганът е унищожил 12 пъти повече такива дървета. Тяхното изчезване ще доведе не само до масови екологични промени и намаляване на броя на животните, които се нуждаят от тази флора, ни и до това, че тропиците вече няма да могат да поглъщат въглеродния двуокис, а да го отделят. Това ще ускори глобалното затопляне и ще направи ураганите още по-разрушителни, предупреждават учените. /РИА „Новости“ и БГНЕС